Blogiarkisto

lauantai 30. elokuuta 2014

Sadonkorjuun aikaa

Syksyn sateiden rummuttaessa kattoon on mukava hipsiä keittiön puolelle puutarhojen antimien kera kokeilemaan uusia syksyisiä reseptejä. Erilaiset juurekset ja vihannekset ovat kypsyneet loppukesän aikana ja ilmojen viilentyessä on aika korjata satoa. Toinen toistaan muhkeammat nauriit, punajuuret, porkkanat ja kesäkurpitsat löytävät tiensä innokkaiden ruoanlaittajien keittiöihin joko suoraan omalta puutarhapalstalta, omasta tai sukulaisen puutarhasta, torilta tai ruokakaupasta. Syksyn värit pääsevät leiskumaan myös podoissa ja pannuilla.

Nämä porkkanakeksit sitruunaisella kuorutteella ovat sekä raakoja että vegaaneja

Itse olen jo ehtinyt kokata yhtä jos toistakin tämän syksyn sadosta. Suurin kokkausilta oli muutama ilta sitten lääkiksen kokkikerho Digestivén tapaamisessa, jossa ehdimme tehdä vaikka mitä aivan ihanista suoraan omilta palstoilta tuoduista juureksista. Yhdessä illassa ehdimme kokata juurespizzaa, omena-puolukkasämpylöitä, kyssäkaalisalaattia, punajuuribrownieita, kesäkurpitsamuffinseja ja kurpitsakakkua. Ehdoton suosikkini olivat punajuuribrowniet ja omena-puolukkasämpylät. Sämpylät olivat hieman jouluisen makuisia ja aivan ihanan meheviä. Maku oli oiva yhdistelmä mausteita, omenaa ja puolukkaa. Ohjeessa käytetyt kaljamaltaat antoivat myös aivan omanlaisensa säväyksen. Punajuuribrownietkin olivat aivan mahtavan meheviä punajuuriraasteen ansiosta. Maku oli harmoninen kombinaatio punajuurta ja suklaata. Browniet olivat seuraavana päivänä vielä maukkaanpia saatuaan vetäytyä yön yli jääkaapissa. Kannattaa ehdottomasti kokeilla!


Puolukkaiset omana-mallassämpylät
(20 kpl)

-1 dl kaljamaljaita
-2 dl kiehuvaa vettä
-2 omenaa
-3/4 dl puolukkahilloa
-4 dl lämmintä vettä
-50 g tuoretta hiivaa
-1/2 dl hasselpähkinärouhetta
-1 1/2 tl suolaa
-n 17 dl (1 kg) hiivaleipäjauhoa

Voiteluun:
-1 dl valmista kahvia
-1/4 dl sokeria

1. Mittaa kaljamaltaat ja kiehuva vesi kulhoon ja sekoita. Anna hautua n puoli tuntia
2. Pese omenat ja poista siemenkodat. Leikkaa kuorineen pieniksi paloiksi.
3. Lisää kaljamallasseokseen puolukkahillo ja omenakuutiot. Lisää lämmintä vettä niin, että saat kädenlämpöisen liemen. Murenna ja liota hiiva seokseen.
4. Sekoita liemeen pähkinärouhe ja suola. Lisää jauhoja vähitellen aluksi käsivatkaimella sekoittaen. Alusta loput jauhot pienissä erissä, kunnes taikina on pehmeää. Peitä kulho liinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.
5. Vaivaa kohonneesta taikinasta ilmakuplat pois. Jaa taikina kahteen osaan ja leivo kummastakin taikinasta n 10 pyöreää ja litteähköä sämpylää. Aseta sämpylät pellille, peitä leivinliinalla ja kohota lämpimässä paikassa jälleen kooltaan kaksinkertaisiksi.
6. Pistele kohonneet sämpylät. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 10 minuuttia. Voitele sämpylät sokeroidulla kahvilla ja paista vielä 4-5 minuuttia. Anna jäähtyä peitettynä.


(resepti saatu osoitteesta k-ruoka.fi)

Punajuuribrowniet
(yksi 23x30cm uunivuoka)

-150 g raasettua puanjuurta
-150 g tummaa suklaata
-150 g voita
-2,5 dl sokeria
-3 kananmunaa
-2,5 dl vehnäjauhoja
-2 tl vaniljasokeria
-2 tl lakritsijauhetta

1. Kuori ja raasta punajuuret. Sulata voi ja suklaa vesihauteessa. Sekoita vaniljasokeri ja lakritsijauhe vehnäjauhoihin. 
2. Vuoraa uunivuoka leivinpaperilla.
3. Vaahdota kananmunat ja sokeri. Lisää jäähtynyt voi-suklaaseos ja punajuuriraaste muna-sokerivaahtoon. Kääntele joukkoon jauhoseos ja kaada tasainen taikina uunivuokaan. Kypsennä 200C 10-15 minuuttia tai kunnes valmis. Voit haliutessasi jättää browniet hieman raaoiksi, itse ainakin pidin niistä hieman tahmeina:) 
4. Jäähdytä ja anna jähmettyä jääkaapissa (yön yli)

Osa brownieista tehtiin vuokien puutteessa muffinivuokiin, hyviä näinkin;)

Juuresten ja hedelmien käyttö leivonnassa tuo mukanaan ihanaa makua ja mehevyyttä. Reseptien kirjo on aivan valtava ja joskus erikoisetkin yhdistelmät ovat todella onnistuneita. Ei minullekaan olisi ensimmäisenä tullut mieleen käyttää punajuurta brownietaikinaan. Omat lempikakkunikin saavat makua ja koostumusta hedelmistä ja juureksista. Mummini salaisella reseptillä tehty banaanikakku sekä porkkanakakku joko omenalla höytettynä tai ilman, oi nams!

Leivonnan lisäksi juurekset ovat loistavia raaka-aineita myös ruokalautasella. Myös tällä puolella on mahdollisuuksien kirjo loputon. Juurekset toimivat loistavina hiilihydraattien lähetinä, sillä ne sisältävät lähinnä tarkkelystä. Raakana nautittuna juureksista saa myös paljon tärkeitä vitamiineja. Nyt syksyn myötä on mukava tuoda lisää väriä lautaselle erilaisten ja eriväristen juuresten ja kasvisten muodossa. Kyytiä syysmasennukselle! 


Omia suosikkejani ovat juureksista tehtävät sosekeitot, pyreet ja uunipaahdetut kasvikset. Tämän vuoden uusi löytö on myskikurpitsa tai Butternut squash, joka jo värillään saa aikaan ihastuksen huokauksia. Ja reseptikaarti on taas niin valtaisa, etten tiedä, mistä päästä aloittaa! Omana missionani on tänä syksynä tehdä erilaisia soseita niin juureksista kuin omenistakin ja pakastaa ne pienissä rasioissa, jolloin pääsen nauttimaan syksyn mauista ja väreistä pitkin talvea. Ja esimerkiksi omenasoseeseen ei tarvitse lisätä lainkaan sokeria, jolloin saa omenaisemman ja terveellisemmän vaihtoehdon perinteiselle omenahillolle. On tietenkin  muistettava, etteivät nämä sokerittomat ja säilöntäaineettomat soseet säily kovinkaan kauaa jääkaapissa. Mitä uunipaahdettuihin kasviksiin tulee, on suosikkini bataatti. Kirjoitankin vielä myöhemmin eräästä ihanasta kvinoa-bataattisalaatista, jonka löysin tällä viikolla. Mutta siitä tuonnenpana.


Makoisaa viikonloppua ja syksyä!

-Julia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti