Blogiarkisto

maanantai 18. elokuuta 2014

Ihania (syys)aamuja osa 2

Monet ovat varmasti huomanneet, että kesän pehmeä lämpö alkaa vähitellen vaihtua aamujen syyskirpakkuuteen ja kypsyvien omenien tuoksuun. Syksy alkaa hiipiä esiin juuri sopivasti yhtäjalkaa oman virallisen kahden viikon kesälomani kanssa. Enkä voisi parempaa toivoa! Olen koko sydemestäni syysihminen ja säiden viileneminen on minulle pelkästään mieleistä. Nautin tietenkin mahtavasta kesästä täysin siemauksin, mutta syksyllä olen jollain tavalla omassa elementissäni. Erityisesti fyysisten aktiviteettien harrataminen on viileällä huomattavasti mukavampaa. On helppoa lisätä vaatetusta säiden viilentyessä, mutta toisessa suunnassa tulee jossain vaiheessa raja vastaan.
 

Monille kevät on uuden alun aikaa, mutta itselleni syksy on aina aloittanut uuden vaiheen ja ollut jollain tavalla uuden mahdollisuuden hetki. Syksyisin aloitetaan uusia harrastuksia, tehdään elämänmuutoksia ja -päätöksiä, aloitetaan uusissa kouluissa ja palataan taas arkeen, mutta aina uudella puhdilla ja raikkain mielin kesän jäljiltä. Syksyisin raikkaus saa juoksulenkit uusille ulottuvuuksille ja värikkäät kumisaappaat ja sadetakit piristävät sadepäiviä yhdessä lehtipuiden loimuavan ruskan kanssa. Kesän kuumuuden väistyessä ei enää tarvitse ajoittaa urheiluja aivan aamutuimaan tai iltamyöhään vaan voi vapaammin valita treeniaikansa. Sateisuuden myötä on myös taas mukava alkaa käydä uimahallissa, kiipeilykeskuskella, joogassa ja muissa sisätiloissa ja vähän kuivatella sateessa kastuneita varpaita. Ulkona vallitsevan kirpeyden vastapainoksi voi sisällä nauttia takkatulen ääressä villasukat jalassa kupin lämmintä teetä ja palan omista omenista tehtyä omenapiirasta. Mikä voisi olla ihanampaa?


Syksyn hiipiessä kuvioihin alkavat aamut viilentyä ja sen myötä on mukava aloittaa päivä jollain lämpöisellä. Lämpöisyyttä voi tuoda kuppi teetä tai kaakaota tai höyryävä lautasellinen puuroa. Tässä postauksessa jaankin muutaman lempipuuroreseptini. Aloin syömään puuroja enemmän vasta viime keväänä kun havahduin Fuel Food -kirjan kautta erilaisten puurojen monipuolisuuteen, terveellisyyteen ja herkullisuuteen. Siitä lähtien olenkin tehnyt kaikkea raakapuurosta kvinoapuuroon, uunipuuroon ja kaurapuuron tuunaukseen. Puurot antavat aivan loistavsti energiaa, jolla jaksaa pitkälle, eikä nälkä yllätä hetkeen. Puuroista saa erityisesti hiilihydraatteja (riippuu tietenkin puurolaadusta) mutta proteiinia voi lisätä proteiinipulverin, maidon, raejuuston tai kananmunan valkuisen muodossa. Kananmunan valkuaisen voi sekoittaa puuron joukkoon aivan keittämisen loppuvaiheessa, jolloin puuro on jo käytännössä valmis. Puuroja voi valmistaa niin monista eri aineksista (kaurahiutaleet, kookoshiutaleet, tattarijauhot ja .suurimot, kvnioa, chiasiemenet...) (eri tuunausvaihtoehdoista puhumattakaan), ettei varmasti ehdi kyllästyä mihinkään makuun!


Nyt syksyn tuloa fiilistellessäni jaan alkuun pari omenaista puuroreseptiä:)

Omenainen raakapuuro (1 annos)

-1 dl kaurahiutaleita
-1 1/2 dl omenamehua tai maitoa
-1 omena raastettuna
-1 dl maustamatonta jogurttia
-kanelia oman mauan mukaan
-1 omena pilkottuna valmiiseen puuroon

Raasta omena. Sekoita kaikki ainekset kulhossa ja laita jääkaappiin turpoamaan yön yli. Pilko aamulla omenan lohkoja puuron sekaan ja nauti!


Tiesittekö muuten, että kanelia kannattaa lisätä puuron joukkoon, sillä se hidastaa puuron hiilihydraattien aiheuttamaa verensokerin nousua ja on lisäksi täynnä antioksidantteja?

Omenakanelipuuro (3 annosta)

-7dl maitoa tai vettä
-2 dl kaurahiutaleita
-2 omenaa
-vaniljajauhetta
-suolaa
-kanelia

Raasta omenat. Kiehauta neste ja lisää kaurahiutaleet ja raastetut omenat. Hauduta matalalla lämmöllä n 25 minuuttia tai kunnes puuro on kypsää. Lisää nestettä tarvittaessa. Mausta puuro makusi mukaan. Tarjoa omenalohkojen kera.


Kerrospuuro (3 annosta)
Tämä aamiainen on ensinnäkin aivan ihananmakuista ja toiseksi täynnä hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja, kuitua, hyvälaatusia rasvahappoja, proteiinia ja erilaisia vitamiineja ja hivenaineita. Lisäksi sitä voi muunnella oman maun ja fiiliksen mukaan. Kuulostaa aika täydelliseltä, ja sitä se onkin!

-1 annos overnight oatsia
-1 rkl kaakaojauhetta
-1 annos chiapuuroa
-1 annos banaanipehmistä
-marjoja ja hedelmälohkoja

Sekoita kaakojauhe puoleen annokseen overnight oatsia. Laita isoon lasiin, mukiin tai kulhoon kerroksittain overnight oatsia, chiapuuroa, banaanipehmistä ja hedelmälohkoja.


Overnight oats (1 annos):
Tämä on loistava aamianen jo itsessäänkin, samoin kuin chiapuuro
-1 dl kaurahiutaleita
-2-2 1/2 dl maitoa
-1 rkl proteiinijauhetta
-1/2 tl vaniljajauhetta
-1 1/2 rkl chiasiemeniä
Sekoita kuivat aineet kulhossa. Kaada joukkoon maito ja sekoita tasaiseksi. Laita jääkaappiin turpoamaan yön yli.

Chiapuuro (1 annos):
-4 rkl chiasiemeniä
-2 1/2-3 dl maitoa
-1/2 tl vaniljajauhetta tai lakritsijauhetta
-ripaus kanelia
-2 banaania muussattuna
Sekoita kaikki ainekset keskenään. Laita jääkaappiin  ja sekoita 10 minuutin kuluttua vielä kerran. Anna vetäytyä yön yli jääkaapissa.

Banaanipehmis:
-2 banaania
-kanelia ja raakakaakaojauhetta
Paloittele banaanit ja laita ne pakkaseen. Sekoita jäisiä banaanipaloja sauvasekoittimella kunnes koostumus on tasaista. Mausta ja sekoita tasaiseksi.


Puuron tuunaus vinkkejä:
-Lisää kaurapuuron sekaan keittämisvaiheessä rusinoita, taatelinpaloja ja kanelia
-Nauti kaurapuuro cashewpähkinävoin, keson tai raejuuston, banaanin ja mangon kera
-Sekoita valmiin kaurapuuron joukkoon suklaanmakuista proteiinijauhetta, kaakaojauhetta ja kaakaonibsejä
-Proteiinipitoisuutta voi lisätä sekoittamalla puuron joukkoon kananmunan valkuisen ja proteiinijauhetta


Tässä oli vain pintaraapaisu erilaisista puuroresepteistäni, mutta niitä voin sitten jaella lisää myöhemmin. Toivottavasti saatte jo näistä puhtia päiväänne ja uusia makukokemuksia:)

Ihanaa loppukesää ja syksyn alkua! 
Nyt on hyvä hetki ottaa uusi suunta elämässä, vihdoin alkaa toteuttaa omaa unelmaansa!

If you can dream it, you can do it

-Julia


2 kommenttia:

  1. Moikka! Tää sun blogi on kyllä aivan ihana! Tosi kivoja reseptejä ja urheilujuttuja, tekee aina itekin mieli liikkumaan tai kokkaamaan kun lukee sun postauksia :p Ja niin, mustakin syksy on parasta

    VastaaPoista
  2. Voi kiitos Iida! :) ihana kuulla, että saat blogista inspiraatiota. Kannattaa ehdottomasti kokeilla noita reseptejä, on aivan ihania;D sitten täysin energiavaroin on hyvä suunnata lenkkipolulle!

    VastaaPoista