Blogiarkisto

keskiviikko 6. elokuuta 2014

Vesi naisen tiellä pitää

Kesähelteiden innoittamana päätin kirjoittaa nesteytyksen tärkeydestä. Suomi on kylpenyt viime aikoina lämmössä, ja kesästä nauttiessa on muistettava myös riittävä juominen. Mikään muu ei ole kesällä niin tärkeä varuste kuin juomapullo. Kesällä nesteen tarve luonnollisesti kasvaa kun lämpötilat huitelevat pilvissä ja nesteen haihtuminen kehosta on runsasta. Jos harrastaa fyysistä urheilua kuumalla säällä, voi aikuisen ihmisen hikoilumäärä nousta jopa 1 1/2 litraan tunnissa. Kesäkuumalla voi siis huoletta ylittää 2 litran juomisen vuorokausisuositukset. On kuitenkin muistettava, että liika on liikaa: liika veden juominen liian lyhyessä ajassa voi aiheuttaa ns vesimyrkytyksen. On siis parempi juoda tasaisesti koko päivän ajan, ja ennen kuin janon tunne pääsee ylläättämään, silloin kehoon on jo ehtinyt kertyä nesteen puutos.




Toinen tärkeä asia muistaa kesähelteillä on suolatasapainon säilyttäminen. Hikoillessa kehosta poistuu myös runsaasti suoloja, joten niiden korvaaminen on tärkeä muistaa veden juonnin lisäksi. Kivennäisvedet ovat hyviä vaihtoehtoja, urheilijoille erityisesti magnesiumin saanti on turvattava. Itselleni suosikkijuomaksi on noussut Novelle Plus omenan makuinen magnesiumia sisältävä kivennäisvesi. Hinta on kyllä hieman korkea, mutta itselläni se estää hyvin lihaskramppeja. Myös kaupoissa myytävät magnesiumtabletit toimivat, aionkin luultavasti siirtyä niihin lähiaikoina. 


Jos tavallinen vesi ei oikein maistu, voi vesikannuun sujauttaa erilaisia "mausteita". Tässä muutamia vinkkejä:
-Kurkkua ja basilikaa
-Rosmariinin oksia
-Appelsiinin lohkoja
-Limeä ja sitruunaa
-Mansikoita ja minttua




Myös erilaiset hedelmädrinkit (alkoholittomia siis :), alkoholi ja kahvi lisäävät nesteiden eritystä, joten niiden nauttimisessa kannattaa pitää maltti mukana) ovat oiva tapa saada nestettä, sokeria, vitamiineja ja hivenaineita. Jääpaloja lisäämällä saa mukavaa viilennystä kuumaan päivään. Ja omaan drinkkiin voi sekoittaa juuri niitä omia suosikkimakuja! Tehosekoitin vain laulamaan:) Itse olen vesimelonin suurkuluttaja, joten tässä oma vesimelonidrinkkini.

-iso pala vesimelonia
-kourallinen tuoretta minttua
-jääpaloja

Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa ja nauti!

Kesäkuumalla voi ruokahalu olla kadoksissa, jolloin on mukavampi syödä kevyemmin. Smoothiet ovatkin oiva valinta: niistä sää energiaa, vitamiineja, nestettä, ne ovat ihanan makuisia ja raikkaita ja niitä voi muunnella loputtomiin!


Kookos on tunnetusti erittäin hyvä nesteyttäjä. Sitä voi nauttia kookosvetenä, hedelmänä hedelmäsalaateissa tai smoothieihin sekoitettuna.


Kesälläkin on hyvä pitää urheilu mukana, mutta toisinaan olo voi jo istuskellessa olla niin uupunut, että jo ajatus juoksulenkistä hikoiluttaa. Siksi onkin hyvä idea siirtää juoksulenkit aamuvarhaiseen tai iltamyöhään. Silloin ilta on mukavan lempeä, ja nestehukan ja auringonpistoksen riski vähenee huomattavasti. Täällä saaristossa juoksu on hieman hankalaa, joten omat lempparilajini täällä saariston suojissa ovat jooga, saaren ympäri uiminen ja kiipeily. Uimavedet ovat nyt niin lämpimiä, että olisi haaskuuta jättää ne nauttimatta ja hyödyttämättä. Joogassa on se ihana, että sitä voi tehdä kaikkilla, missä vain on tilaa joogamatolle. Lisäksi olen panostanut venyttelyyn ja toivonkin että tulokset näkyvät jo pian. 


Hedelmät ovat loistavaa syötävää kesällä ( ja muutenkin:)). Ne sisältävät runsaasti vettä ja vitamiineja, jolloin vesitasapainon ylläpito maistuu entistä makoisemmalta. Erityisesti melonit ovat todella nestepitoisia, esimerkiksi vesimelonissa on 93-95% vettä. Niitä on helppo leikata lohkoiksi vaikka rannalle tai piknikille mukaan.


Pysykää vesilasin äärellä!

Julia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti