Blogiarkisto

tiistai 26. elokuuta 2014

Triathlonin huumaa

Miltä kuulostaisi yhdistää kolme mahtavaa kestävyyslajia yhden lajin sisään? Rankalta ja vaativalta ehkä, mutta samalla aika huikealta. Ja sitä triathlon juuri onkin: haastavuudessaan mahtavaa. Ei olekaan mikään ihme, että triathlonin suosio on Suomessa lisääntynyt huimaa vauhtia viime vuosina. Triathlonissa yhdistyvät uinti, pyöräily ja juoksu, jotka suoritetaan kisassa peräkanaa niin nopeasti kuin mahdollista. Kisassa aina ensimmäisenä lajina on uinti, joka voidaan suorittaa uimaaltaassa tai avovedessä. Uintimatkat vaihtelevat 300 metristä lähes 3 kilometriin. Uinnista siirrytään mahdollisimman nopeasti pyöräilyyn, jossa matkat vaihtelavat 10 kilometrista 180 kilometriin. Pyörän selästä vielä lähdetään juoksuosuudelle, joka voi olla 3 kilomteriä, maraton tai jotain siltä väliltä. Matkat vaihtelevat todella suuresti, eikä tarvitse aloittaa triathlonkokeilua tähtäimessä Ironman-kisa. Ironman-kisa on tosiaan kaikkein kovin triathlonkilpailu, jossa matkat ovat aikas pitkiä: uinti 3,8km, pyöräily 180km ja juoksu maraton. Mutta erimittaisia kilpailuja järjestetään yhä enenevissä määrin, ja monissa kilpailuissa on nykyään "kokeile triathlonia" -startti, jossa on mukava saada ensikosketus triathloniin.


Mikä triathlonista tekee niin huikean lajin on juuri sen haastavuus ja monipuolisuus. Maailman parhaatkaan uimarit, pyöräilijät tai juoksijat eivät välttämättä pärjäisi triathlonissa, sillä tässä lajissa urheilijalta vaaditaan kokonaisvaltaista ja monipuolista suorituskykyä ja nopeaa sopeutumiskykyä rasituksen muutokseen. Triathlonistilla on oltava kokonaisvaltaisen vahva keho, sillä triathlonissa tarvitsee kaikkia lihasryhmiä. Ei siis riitä että on vahvat jalat, joilla juoksee nopeasti, on myös oltava vahva keskivartalo ja kädet, jotta meno käy nopeasti vedessäkin. Kaikkein eniten triathlonissa minua kiehtoo juuri tämä lajin monipuolisuus, mikä luultavasti kumpuaa omasta urheilulajikavalkaadini laajuudesta. Mielestäni on hienonpaa, että keho on kaikenkaikkiaan ja tasapainoisesti vahva ja taitava kuin että vain jokin yksi osa kehossa on voimakas. Siksi olenkin pitäytynyt kaikissa lukuisissa urheilulajeissani päästäkseni oman kehoni kanssa kohti yhä voimakkaanpaa ja tasapainoisempaa kokonaisuutta. Mutta ennen kaikkea rakastan kaikkia harrastamiani urheilulajeja niin paljon, etten vain voisi luopua yhdestäkään;)


Olin itse viime suununtaina Helsinki city triathlonissa kisaamassa. Tämä oli jo neljäs kertani tässä kisassa: kahdesti olen ollut mukana lasten Linnanmäki triathlonissa (nykyään Weatabix triathlon) ja nyt kahdesti naisten yleisessä ei-kilpapyöräsarjassa. Ei-kilpapyöräsarja on tarkoitettu niille kisaajille, joiden pyörien renkaiden leveys on yli 25mm. Tämä johtuu siitä, että kilpapyörillä ajavat saavat huomattavan edun, sillä maantiepyörillä pääsee todella paljon kovenpaa kuin esimerkiksi omalla hybridipyörälläni. Viime vuonna sijoitukseni oli muistaakseni sarjani 7. mutta tänä vuonna olin paljon kovemmassa iskussa nimittäin voitin koko sarjan! Olin naisten viimeisessä ja nopeimmassa lähdössä, mikä oli todella hyvä, sillä kisatessani muiden kovien naisten kanssa sain hyvää kiritystä ja sain tosiaan pistää itseni likoon voittaakseni. Edellisvuoden kisassa olin vahingossa ilmoittautunut hitainpaan lähtöön, jolloin en saanut juurikaan kiriapua ja tämänkin takia suoriuduin tänä vuonna huomattavasti paremmin.


Kisa oli kaiken kaikkiaan aivan mahtava! Auringon paisteessa ja n 18 C lämpötilassa oli aivan loistava kisata. Olimme tosin koko viikon pelänneet, että sunnuntaille tulisi sadetta ja max 15 C kuten sääennusteet olivat lupailleet, mutta emme pana pahaksemme epäonnistunutta ennustetta. Kisajärjestelyt sujuivat moitteitta ja tunnelma oli aivan mahtava jälleen kerran. Urheilun ja triathlonin riemua uimastadionin täydeltä!


Helsinki city triathlonissa on useita eri lähtöjä, joista voi valita omansa. Sarjoja ovat lasten sarjat, miesten ja naisten ei-kilpapyörä- ja kilpapyöräsarjat, firmalähdöt, sekasarja, aikuinen-lapsi-sarja ja viestisarja. Kisaan voi lähteä juuri niin tosissaan tai leikkimielellä kuin tahtoo. Tärkeintä on itsensä voitto ja likoon pistäminen sekä urheilusta ja aivan huikeista kisoista nauttiminen:) 


Älä epäröi lähteä mukaan triathlonin huumaan! Kaikki mitä tarvitset on uikkarit, pyörän, kypärän ja lenkkarit. Itse en ole missään seurassa, joten myös omassa treenauksessa pärjää pitkälle, mutta triathlonkärpäsen puraistessa, voi olla hyvä idea lähteä seuran mukaan, jolloin saa asianmukaista ja laadukasta valmennusta ja ohjeistusta ja pääsee tutustumaan samanhenkisiin ihmisiin. 
Eikun mukaan vain!

Vauhdikkain terveisin 

Julia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti