Blogiarkisto

tiistai 17. kesäkuuta 2014

Hurahtanut raakaleipuri

Nyt voin kyllä tunnustustaa, että olen tainnut hurahtaa fuel foodiin ja raakaruokaan! Kokeilin viime viikolla useita uusia raakoja reseptejä, enkä ollut kertaakaan pettynyt. Fuel food -reseptejä olen kokeillut jo pitkin koko kevättä ja ne ovat jo vakiintaneet paikkansa ruokapöydässämme. Kaikki reseptit, joita olen ehtinyt kokeilla, ovat olleet todella onnistuneita, ja myös kotiväeltä on tullut paljon tyytyväisiä kommentteja. Suurimman osan raakaresepteistäni olen löytänyt Raakaruoka-aika!-keittokirjasta (Outi Rinne), jonka sain vasta aivan vähän aikaa sitten. En siis ole vielä ehtinyt kokeilla läheskään kaikkia ihanannäköisiä ruokia, mutta onneksi nyt kesällä on hyvin aikaa. Toinen keittokirjauutuuteni ja innoituksen lähteeni on Fuel Food (Hanna Skyttä), jonka saloihin olen jo koko kevään ajan tutustunut.

Fuel foodissa on ajatus valmistaa mahdollisimman ravitsevia, terveellisiä ja puhtaita ruokia mausta tinkimättä. Fuel foodiin innostuin ihan sattumalta eräänä iltana selaillessani keittokirjoja kirjakaupassa (mikä onkin yksi lempipuuhistani;)). Innostuin oitis ajatuksesta valmistaa vähintään yhtä hyvänmakuista (usein kyllä vielä parempaakin) ruokaa kuin aikaisemminkin, mutta terveellisemmistä ja laadukkaammista raaka-aineista. Jo nimi Fuel food paljastaa ruokien olevan loistavaa "polttoainetta" ja ruoat sopivatkin erinomaisesti mm. urheilijoille. Mutta tosiaan, ruoista saa paljon enemmän kuin vain energiaa; raaka-aineisiin tutustuminen ja etsiminen, ruokien suunnittelu, valmistus ja lopulta nauttiminen ovat jo itsessään suuri osa ruoan nautintoa. Eniten olen kokeillut erilaisia puuroja, smoothieita, pannukakkuja  ja muita aamiais- ja välipalaohjeita (ehkä syynä on suuri rakkauteni juuri aamiaisiin;)). Aion kuitenkin lähiaikoina kokeilla myös ns. kunnon ruokia, esimerkiksi lohihampurilaista ja bataattiranskalaisia:) Varoituksen sana: hurahtamisen vaara on tosiaan suuri! Kun on kerran huomannut kuinka hyvää ja terveellistä sitä voikaan valmistaa ihanista raaka-aineista, on lähes mahdoton enää palata vanhoihin kuvioihin. Kokeiltuani esimerkiksi avokadosta valmistettua suklaavanukasta en enää ollenkaan kaipaa perinteisiä kermaisia vanukkaita. Niin hyvää ja niin terveellistä! Olen myös konkreettisesti huomannut, että vatsani ja koko kehoni voi nyt paljon paremmin kuin ennen, joten aion takuuvarmasti jatkaa tällä linjalla.

Raakaruokaa kohtaan kiinnostukseni on heräillyt vähitellen eri kanavia kautta tulvinneiden tietoiskujen myötä. Olen huomannut, että raakaruoka tarjoaa täysin uusia ulottuvuuksia ruoanlaittoon ja makuelämyksiin ja samalla voi vaikuttaa omin valinnoin kestävään kehitykseen. Viimeisin kokeiluni olivat raakabrowniet ja hummus, joita valmistin maanantaina pidettyä ystävien keskeistä piknikiä varten. Molemmat tekeleeni saivat suuren suosion, eikä kumpikaan varmasti jää vain kokeilutasolle! Erityisesti hummus tulee varmasti vakiinnuttamaan paikkansa aamiaislistallamme.

Ihanaakin ihanampi vegebrunssi Sandrossa

Innostukseni hummukseen syttyi noin kuukausi sitten. Olin aiemmin ajatellut, etten pidä hummuksesta, mutta käytyämme vegebrunssilla Helsingin Kalliossa sijaitsevassa pohjois-afrikkailaisessa Sandro-ravintolassa, mieleni muuttui täysin. Brunssilla oli nimittäin tarjolla, monien monien muiden ruokien lisäksi, kurpitsahummusta, joka oli taivaallista tuoreen leivän päällä! Hummus on siis kikherneistä valmistettua tahnaa, jota voi käyttää esimerkiksi leivän päällä tai dippinä. Valmistus on hyvin yksinkertaista ja sitä voi maustaa oman maun mukaan. Piknikiä varten valmistin chili-paprikalla maustettua hummusta, ja mielestäni makuyhdistelmä oli onnistunut.


Hummus (n. 8 henkilölle)
-1 tlk (400g) kikherneitä (säilyke)
-2 rkl sitruunamehua
-2rkl oliiviöljyä
-2rkl tahinia (seesamtahnaa)
-vettä, kunnes koostumus on haluamasi (n 1/4-1/2dl)
-1/2 tl suolaa
-haluamaasi maustetta esim. jeeraa, paprikaa, chiliä yms

Sekoita kaikki aineet tehosekoittimessa tasaiseksi. Mausta haluamillasi mausteilla ja tarkista maku. Hummus säilyy jääkaapissa n 3-4 päivää.


Raakabrownietkin olivat todella onnistuneet! Vaikka teko oli hieman työlästä monien tehosekoittimien ja vaiheiden kautta, oli ehdottomasti työn arvoinen. Resepti oli Raakaruoka-aika!-keittokirjasta ja alkutekstissä raakabrowniet nostettiinkin kirjoittajan lempireseptiksi, eikä suotta! Koostumus oli ihanan browniemaisen tahmea ja päällykerros kruunasi makunautinnon:) Namnamnam...



Vaikka olenkin korviani myöten innostunut uusiin ruokatrendeihin, en ole ottanut syömisiini mitään ehdotonta linjaa. Pidän silmät, mielen ja makunystyrät avoinna uusille tuulille ja poimin omaan pöytääni parhaimmat palat. Vaikka eihän sitä tiedä, vaikka ne kaikki parhaat palat löytyisivätkin aina tietystä suunnasta;)

Voitte seurata blogiani myös Bloglovinista:)
Följ min blogg med Bloglovin

Ihanaa viikon jatkoa:)

Terkuin Julia


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti