Blogiarkisto

maanantai 22. elokuuta 2016

Ruokavinkkejä vaeltajille

Vaellukset ovat fyysisesti raskaita suorituksia, eikä ruokien laadusta kannata luonnossa tinkiä. Ruokien keveys on tärkeää varsinkin kun kyseessä on useamman päivän reissu, sillä kaikki on jaksettava kantaa itse mukana. Monille tuleekin ensimmäisenä mieleen energiarikkaat mutta usein ei-niin-makoisat pussiruuat, pähkinät ja energiapatukat, jotka ovatkin keveytensä ja helppoutensa suhteen varteenotettavia vaihtoehtoja. Itse kuulun kuitenkin siihen vaeltajien luokkaan, joka haluaa nauttia maukasta ja ravitsevaa ruokaa myös ulkona luonnossa. Hieman se vaatii ennakkovalmisteluita ja suunnittelua, mutta voin taata, että maistuva ja monipuolinen illallinen hiihto-, kiipeily- tai vaelluspäivän jälkeen on ehdottomasti kaiken sen vaivan väärti. 


Lämmin lounas on osoittautunut omien kokemusteni pohjalta parhaaksi vaihtoehdoksi. Osa jaksaa painaa päivän matkan nöttepauseilla eli erilaisia energiapaukoita ja välipaloja syöden, ja vasta illalla leirissä keittävät lämpimän ruoan. Itselleni energiapatukat ovat kuitenkin toimivia ratkaisuja vain välipaloina, eivät kokonaisen lämpimän aterian korvikkeina. Ilman ns kunnon ruokaa saattaa vatsa tulla kipeäksi ja olo käydä tönköksi. Myös pureskeluvoimani tuntuvat ehtyvän patukkaa nakertaessa. Olenkin päätynyt lähes poikkeuksetta keittämään lounaaksi jonkun keveähkön ja helppotekoisen ruuan, jolla jaksaa hyvin iltaan asti. Ruuat kannattaa pakata valmiiksi annospusseiksi ja tehdä esimerkiksi pilkkomiset jo etukäteen, jotta lounaan valmistus sujuu mahdollisimman sukkelaan. Lounaan keittelystä saa myös mukavan tauon päivän aktiviteettiin.


Vaikka mielestäni kokonaisia aterioita ei kannata korvata naposteltavilla, on erilaisia välipaloja hyvä pakata aina reilusti mukaan. Ruokamääriä arviotaessa kannattaa yleensäkin aina mieluummin laskea yläkanttiin, sillä mikään ei ole kurjempaa metsässä kuin kurniva vatsa. Herkkuja varaan myös aina mukaan matkaa piristämään. Omia suosikkejani välipaloina ovat erilaiset patukat, joista suosikkeina mainittakoot CliffBar, Nakd,  ja Bounce, pähkinät, kuivatut hedelmät ja siemenet. Itselläni on tapana tehdä minicrip-pusseihin omia sekoituksia suosikeistani ja paloitella mukaan myös tummaa suklaata.

Mausteita kannattaa pakata vaellukselle mukaan. Ne eivät paina paljoakaan ja niillä saa yksinkertaisiinkin ruokiin mukavasti makua. Oma jo vakiintunut aamiaspuuron tuunauskikkani on cashewpähkinävoi, kaneli ja kaardemumma. Muita omia suosikkimausteitani ovat curry, savuparika, kuivatut yrtit, kurkuma, suola ja pippuriseos. Viileämmillä keleillä kannattaa mukaan ottaa myös paketti sulatejuustoa, jolla saa ruokiin tayteläisyyttä. Myös valmiita pussiruokia tai risottoseoksia voi jatkaa omilla mausteilla tai raaka-aineilla ja saada niistä sitä kautta maukkaampia.


Olen kuivattanut itse ruokaa vain yhdelle vaellukselleni vuosia sitten. Silloin meillä oli partioporukan kanssa oikea ruokakuivuri käytettävissä ja kuivaus sujui näppärästi koneella huristellen. Viime vuosina en ole kuivuria saanut käyttööni ja olenkin usein käyttänyt valmiiksi löytämiäni kuivattuja raaka-aineita kuten sieniä, papuja, linssejä, vihanneksia ja hedelmiä. Täytyy myöntää, ettei kuivurin puuttuminen itsessään ole mikään syy olla kuivattamatta, sillä aivan tavallista uuniakin voi hyvin käyttää ruokien kuivattamiseen. Uuni säädetään n 50C ja uunin luukku jätetään raolleen, jotta kosteus pääsee uunista pois. Ehkä siis suurempi syy valmiiden tuotteiden ostamiseen on ollut ajan puute. Toivon ehtiväni ensi vaellukselle kuivattamaan enemmän ruokia itse, sillä se on hauskaa, edullisempaa ja silloin saa juuri oman makunsa mukaiset raaka-aineet kasaan. 

Periaatteessa mitä vain voi kuivata mukaan vaellukselle. Hieman raaka-aineesta riippuen saattaa olla hyvä idea laittaa ruuat likoamaan pariksi tunniksi etukäteen keittoajan lyhentämiseksi. Esimerkiksi aamulla voi kätevästi laittaa lounaskeiton vihannekset veteen ja kaksinkertaiseen muovipussiin niin lounaan valmistus sujuu nopeammin.

Tässä vielä joitain omia retkiruokareseptejäni, jotka ovat useampaan kertaan hyviksi havaittuja.

Aamiaisen tuunausvinkit

-Keitä aamupuuro tavallisten kaurahiutaleiden sijaan myslistä
-Lisää tavallisten kaurahiutaleiden joukkoon pussi maustettuja pikakaurahiutaleita
-Käytä puuroon kaurahiutaleiden lisäksi kookoshiutaleita
-Mausta puuro kanelilla, kaardemummalla ja haluamallasi pähkinävoilla
-Lisää puuron joukkoon rusinoita, kuivattuja hedelmiä, marjoja tai paahdettuja pähkinöitä
-Tee tuorepuuroa sekoittamalla kaurahiutaleita, chiasiemeniä, kookoshiutaleita, rusinoita ja haluamiasi mausteita sekä vettä ja jätä yön ajaksi turpoamaan



Marokkolaishenkinen couscous

Couscous on siitä oivallinen vaellusruoka, että sen valmistus on todella helppoa. On vain kiehautettava vesi, lisättävä couscouksen päälle ja annettava turvota kymmenisen minuuttia. Tämä onkin ollut jo usella vaelluksella toimiva lounasruoka.

-Couscousta
-Kuivattuja hedelmiä (aprikoosi, rusinat, viikuna)
-Kuivattua minttua (myös muut yrtit toimivat)
-Paahdettuja manteleita
-Suolaa
(-Sulatejuustoa)

Sekoita valmiiksi couscous, pilkotut kuivatut hedelmät ja mantelit. Keitä vettä couscous-paketin ohjeen mukaisesti lisäten 1 dl ylimääräistä vettä hedelmiä varten. Kun vesi kiehuu, sammuta keitin, kaada couscous-seos kattilaan, sekoita ja anna vetäytyä n 10 minuuttia kannen alla. Mausta lopuksi mintulla ja suolalla. Nauti halutessasi sulatejuuston kera.

Vinkki!
Yhdellä hiihtovaelluksella pakkasimme pieneen minicrippussiin mukaan mangochutneytä, joka sopi mainiosti couscousin pariksi.


Linssimuhennos

-Punaisia linssejä (kuivattuja)
-Tomaattipyreetä
-Sipuli
-Suolaa
-Pippuriseosta
-Savupaprikaa
-Chiliä
-Valkosipulia
-Öljyä

-Basmatiriisiä

Paista sipulia öljyssä kattilan pohjalla. Lisää joukkoon linssit ja lisää vettä niin, että linssit peittyvät. Anna kiehahtaa ja keittele miedolla lämmöllä lisäten vettä tarpeen mukaan. Lisää tomaattipyree ja mausteet. Keitä kunnes linssit ovat kypsiä. Veden määrää säätelemällä saat koostumuksesta joko muhennosta tai keittoa. Tarjoa riisin kanssa.

Vinkki!
Öljyä kannattaa ottaa mukaan pienessä pullossa mincrip-pussiin suljettuna.


Tuunattu ooppaheija

Ooppaheija on oman partiourani voittamaton retkiruoka, joka koostui yksinkertaisuudessaan makaronista, jauhelihasta, sipulista, suolasta ja mustapippurista. Vaatimattomuudestaan huolimatta se maistui metsässä aina kaikkein parhaalta. Tässä hieman tuunattu versio tuosta nostalgisesta retkiruoasta.

-Ruis-kaura-makaronia
-Soijarouhetta
-Tomaattipyreetä
-Sipulia
-Mustapippuria
-Savupaprikaa
-Suolaa
-Sulatejuustoa

Keitä vettä kattilassa pastaa ja soijarouhetta varten. Veden kiehuessa kaada vettä soijarouheen päälle ja lisää makaronit loppuun veteen. Anna pastan keittyä kypsäksi ja paista samalla sipuli pannulla. Lisää soijarouheen joukkoon paistettu sipuli, tomaattipyree, mausteet ja sulatejuusto. Sekoita soijarouheseos pastan joukkoon.


Chiavanukas

Chiasiemistä valmistettu vanukas on toimiva jälkiruoka vaellusolosuhteissa. Se kannattaa sekoittaa valmiiksi minicrip-pussiin ja luonnossa ei tarvitse kuin lisätä joukkoon vesi ja antaa turvota. Joukkoon voi lisätä aineksia oman makunsa mukaan esimerkiksi kookos, ruusunmarjajauhe tai valkosuklaakin voisi toimia hyvin!

-Chiasiemeniä
-Raakakaakaojauhetta
-Kanelia
-Vaniljasokeria tai vaniljajauhetta
-Tavallista sokeria
-Rouhittua tummaa suklaata












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti