Blogiarkisto

sunnuntai 16. lokakuuta 2016

Vapaan viikonlopun kruunaus kevätrullilla


Huhhuh!

Ohi on. Nimittäin ensimmäinen tenttini täällä Pariisissa. Urologian ja nefrologian tentti oli viime torstaina ja myönnettävä on, että jännitin sitä aika lailla alkuviikosta. Olin kuitenkin omasta mielestäni torstaina hyvin valmistautunut ja minulla oli todella sellainen olo, että osasin. Olin tyytyväinen oppimaani, sillä aihe oli minulle ollut hankala jo Suomessa sitä käsitellessämme. Olin lukenut niin opettajien tekemän oppikirjan, johon oli koottu heidän mielestään tärkeimmät opit, käynyt luennoilla ja opetuksissa, tehnyt vanhoja tenttejä ja lukenut muiden tekemiä muistiinpanoja. Siksi olikin todella harmi, että tentti osoittautui todella hankalaksi. Se meni suorastaan huvittavan huonosti. Aikaa tentin tekemiseen oli puolitoista tuntia ja se koostui tietokoneella tehtävistä lähinnä monivalintatehtävistä, joita oli muistaakseni 50-60. Tentin kysymykset olivat erilaisia kuin aikaisempien vuosien tenteissä, joita olin harjoitellut ja olinkin varsin yllättynyt tehtävänantoihin. Joissain kohdin en edes ymmärtänyt kaikkia vaihtoehtoja, mikä ei suoranaisesti auttanut asiaa. Suurin piirtein puolessa tehtävissä oli myös periaate, että kerran kun olet antanut vastauksesi, et voi enää palata korjaamaan vastausta. Kuinka harmittavaa olikaan kun yhdessä peruskysymyksessä ehdin painaa varmistusnappia ennen kuin tajusin ajatelleeni kysymyksen väärin. Tentin jälkeen kuitenkin selvisi, että tentti oli ollut kaikkien mielestä todella vaikea, joten toivon, että pisterajat olisivat suotuisat. Nyt olen kuitenkin vain todella onnellinen, että ensimmäinen koettelemus on ohi ja voin suunnata katseeni muihin aiheisiin. Tuntui varsin hyvältä laittaa nefrologian kirja hyllylle (osa-aika)eläkkeelle ja vaihtaa oppikirja romaanin kansiin vapaan viikonlopun kunniaksi.

 Hemmottelua tuoreella korttelileipomon patongilla, jolle sipaisin vuohenjuustoa, tuoreita viikunoita, saksanpähkinöitä sekä hunajaa.

Löysin Pariisin Skylinen, nimittäin Coulée Vertin, joka on reilun parin kilometrin mittainen vihertävä kävelyreitti Pariisin kattojen tasolla. Reitti lähtee Bastillen oopperan luota ja on upea kohde niin iltakävelylle kuin juoksulenkillekin.

Tentin jälkeen otinkin siivet alleni ja suuntasin Espanjan auringon alle viettämään viikonloppua perheeni kanssa. Oli aivan ihana nähdä kaikkia rakkaita ihmisiä ja viettää hetki yhdessä lämmöstä ja Espanjan herkuista nauttien. Muu seurue oli lähtenyt matkaan jo torstaina, mutta itse pystyin tentin takia liittymään seuraan vasta perjantaina. Siksi oma matkani jäikin hieman liiankin lyhyeksi tänään sunnuntaina kotiin palatessani. Olisin niin mielelläni vielä vähän pidempään ollut rakkaitteni kanssa. Mutta klinikka ja arki odottaa! Onneksi jo tästä minilomasta perheen kanssa sai voimia uuteen viikkoon. Ja aika pian jo osa joukosta tulee tänne Pariisiin kylään. 





Kotiin palaillessani kävin vakioruokakaupassani ostamassa raaka-aineet ensi viikon ruokiin ja päätin valikoimasta inspiroituneena valmistaa tänä iltana vietnamilaisia kevätrullia. Ajattelin tehdä niitä suuremman satsin niin, että niitä riittää vielä huomiselle lounaallekin. Ruokakauppa on aasialaistaustaisen perheen omistama, jossa sekä valikoima, aukioloajat että hinta-laatusuhde ovat kohdillaan. Kauppa on siis melkein aina auki. Valikoima on todella laaja ja nytkin löysin kaiken soijapavuista persimoneihin (kuinka ihanaa, että niiden sesonki on taas käynnissä!) kalakastikkeeseen (huiman 0,6€ hintaan) ja riisipapereihin. Keräsinkin hyllyiltä sopivia aineksia rulliin käärittäväksi. Kevätrullat ovat nousseet yhdeksi lempiruuakseni päästyäni niiden maun ja tekniikan ytimeen. Riisipaperin sisäänhän voi kääriä oikeastaan mitä vain eri makuja, tekstuureita, värejä ja muotoja yhdistellen. Riisipaperi on läpikuultavaa, joten rullista saa todella esteettisiä pienellä suunnittelulla ja raaka-aineiden asettelulla. Valmistus on varsinaista näpertelyä, joka sujuu rattoisasti yhdessä tehden. Aterian varsinainen kruunaus on vietnamilainen kastike, joka koostuu kalakastikkeesta, riisiviinietikasta, limestä, chilistä, valkosipulista ja sokerista. Tällä ystävältäni Pirjolta saamallani Marttojen ohjeella valmistettu kastike on niin hyvää, että sitä voisi melkein lusikoida sellaisenaan.


Vietnamilaiset kevätrullat

Rulliin:

-Riisipaperia

Haluamiasi täytteitä
esimerkiksi:

-Marinoitua tofua
-Mangoa
-Kurkkua
-Porkkanaa
-Retiisiä
-Vermisellejä/riisinuudeleita
-Katkarapuja
-Salaattia
-Kaalia
-Siemeniä tai pähkinöitä
-Koriateria

Pilko kaikki ainekset tikuiksi. Liota riisipaperiarkkia kädenlämpöisessä vedessä kunnes se on pehmeä. Nosta arkki työtasolle. Nosta arkin reunaan aineksia, mutta älä ahnehdi liikaa, jotta saat rullan vielä käärittyä kiinni! Taita pitkittäinen pienempi reuna päälle ja rullaa hieman ennen kuin käännät lyhyen sivun kulmat keskelle ja rullaat loppuun. Siirrä valmis rulla tarjoiluastialle ja jatka rullailua, kunnes arkkisi tai aineksesi loppuvat. 



Kastike:
(n 5 dl kastiketta)

-125g palmusokeria tai hienoa ruokosokeria
-2,5 dl kuumaa vettä
-1 1/4 dl vietnamilaista kalakastiketta
-1 rkl vaaleaa riisiviinietikkaa
-1/2 dl vastapuristettua limen mehua
-2-4 punaista tai vihreää chilipalkoa hyvin hienonnettuna
-3-5 valkosipulinkynttä hyvin hienonnettuna

Liueta sokeri kuumaan veteen ja lisää loput ainekset. Sekoita ja käytä kevätrullien dippaamiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti