Blogiarkisto

tiistai 30. syyskuuta 2014

Syksyn hehkua puissa ja poskilla


Syksyn ruska alkaa vihdoin ottaa etelä-Suomenkin puut valtaansa, ja auringon pilkotellessa syksyn väreissä leimuavien lehtien lomasta on suorastaan mahdotonta vastustaa kiusausta vetää lenkkarit jalkaan ja lähteä ulos hengittämään raikasta syysilmaa, nuuhkimaan syksyn tuoksuja ja ihastelemaan luonnon mullistusta ennen talven tuloa. Mikään ei voita juoksulenkkiä syksyisessä metsässä tai puistossa auringon paistaessa ja poskien hehkuessa kilpaa puiden kanssa. Saa vetää keuhkot täyteen raikasta syysilmaa ja antaa elämän virrata suonissa. Syksyn viileyden myötä on ihana saada veri kiertämään ja lämmin energia virtaamaan kehossa. Itselleni juoksu tarjoaa juuri sellaisen loppumattoman hyvän olon lähteen, josta saa voimaa myös muihin elämän osa-alueisiin. Säiden jäähtyminenkin on itselleni suuri ilon aihe, sillä en ole ollenkaan helteen ystävä. Kylmässä säässä voi aina lisätä vaatetta tarpeen mukaan, mutta toiseen suuntaan tämä ei ihan toimi. Eikä pidä hätkähtää syyssateita tai talven tuloa, sillä: Ei ole olemassa huonoa säätä, on vain huonoa varustusta! Ulos vain, se on aina sen arvoista:)




Tänään pääsin taas hetken syysflunssan pakottaman tauon jälkeen juoksemaan ja tunne oli aivan mahtava! Säät ovat lähiaikoina olleet upeudessaan raastavaa seurattavaa sängyn pohjalta, ja nyt kun vihdoin pääsen itse niistä nauttimaan, yltää hymy korvasta korvaan :) 


Syksy on loistava aika aloittaa uusi harrastus, tehdä elämänmuutos tai muuten vain ottaa askel kohti omia tavoitteita ja unelmia. Raikkaus ulkoa tarttuu myös omaan olemukseen ja uutta energiaa tuntuu riittävän. On kuitenkin myös muistettava täyttää nuo energiavarastot ja siihen kannattaakin satsata oikein kunnolla. On tärkeää nauttia ravinnerikasta, terveellistä, tasapainoista ja makunystyröitä kutkuttavaa ruokaa. Alla esittelemäni reseptit osuvat melko hyvin kaikkiin näihin luokkiin ja ne vielä korostavat ihania syksyn makuja.


 Terveellinen omenapaistos

-4 omenaa
-8 taatelia
-1 dl kaurahiutaleita
-1 dl kaurajauhoja
-4 rkl kookosöljyä
-1 rkl hunajaa
-1/2 rkl kanelia
-vaniljaa
-kanelia ja kaardemummaa omenien päälle ripoteltavaksi


Lämmitä uuni 175C. Leikkaa omenat siivuiksi / lohkoiksi ja asettele voideltuun piirasvuokaan tai leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Ripottele päälle kanelia ja kaardemummaa. Sekoita loput ainekset keskenään ja levitä taikina omenoiden päälle. Paista uunissa 30 minuuttia tai kunnes paistos on kullan ruskea. Nauti vaniljakastikkeen tai esimerkiksi vaniljalla maustetun rahkan tai jogurtin kera.



Omenainen tuorepuuro
(1 annos)

-1 dl kaurahiutaleita
-1 dl maustamatonta jogurttia
-1 1/2 dl omenamehua tai maitoa
-1 omena raastettuna
-kanelia ja vaniljaa oman maun mukaan
-halutessaan manteleita tai pähkinöitä rouhittuna

Sekoita kaikki ainekset kulhossa ja laita jääkaappiin yön yli vetäytymään. Voit halutessasi korvata maidon tai mehun kokonaan maustamattomalla jogurtilla, toimii näinkin. Nauti aamulla omenalohkojen, omenaraasteen tai omenasoseen kera.


Nämä ovat eräät tämän syksyn löydökseni reseptien saralla. Ovat molemmat todella yksinkertaisia valmistaa ja molemmissa maistuvat ihanasti syksyn maut. Näiden kulhojen ääressä on mukava ihastella syksyn tuloa ja energiavarastot täyttyvät niin, että pian taas askel liitää lenkkipolulla. 

Ihanaa syksyä!

-Julia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti