Blogiarkisto

torstai 11. syyskuuta 2014

Puutarhan sato talteen

Sain viime viikolla kassikaupalla ihania kotimaisia omenoita kotoa ja sukulaisilta. Vaikka syönkin niitä valtavasti sellaisenaan, on omenoita niin paljon, että päätin valmistaa niistä omenasosetta talven varalle. Eräs ystäväni vinkkasi, että kannattaa valmistaa terveellistä ja hyvää omenasosetta ilman minkäänlaisia hillosokereita tai makeuttajia. Näin soseesta tulee terveellistä ja omenoiden oma maku pääsee päärooliin. Teko on helppoa, se sopii moneen käyttöön ja on aivan ihanaa!


Resepti on mitä yksinkertaisin: Poista omenoista siemenkodat ja halutessasi kuoret (itse jätin kuorimatta). Pilko omenat kuutioiksi ja laita kattilaan. Lisää hieman vettä niin, että kattilan pohja peittyy ja keitä omenoita miedolla lämmöllä kannen alla välillä hämmentäen kunnes omenat ovat pehmentyneet. Mausta makusi mukaan esimerkiksi kanelilla ja vaniljajauheella ja soseuta sauvasekoittimella sileäksi soseeksi. Anna jäähtyä ja siirrä purkkeihin. 


Itse pakkasin soseen pieniin purkkeihin ja laitoin pakkaseen. Tällöin on helppo ottaa jääkaappiin sopivan kokoinen annos, joka kuluu omassa käytössä. Soseessa ei ole mitään säilyvyyttä lisääviä ainesosia, joten se ei säily yhtä hyvin kuin sokeriset hillot. Tämä omenasose säilyy 1-2 viikkoa jääkaapissa. Pienet rasiat ovatkin käyttökelpoisia yhden henkilön taloudessa, jolloin ehtii hyvin käyttämään sulatetun soseen. Tosin omenasose on niin hyvää, ettei sen kuluminen tule taatusti olemaan ongelma! Todella, kaikessa yksinkertaisuudessaan maku on aivan ihanan pehmeä yhdistelmä omanaa ja mausteita. Puhdasta ja niin hyvää!


Nautiskelin omaa omenasosettani kanelilla ja vaniljalla maustetun kaurapuuron sekä tuoreiden omenalohkojen kera. Lisäsin vielä raejuustoa proteiinilähteeksi. Lisäksi söin aamiaiseksi persikka-mango-hedelmäsalaattia ja lasin maitoa. Voin lämpimästi suositella lisäämään omenasosetta puuron joukkoon, sopii loistavasti. Sosetta voi käyttää myös leiponnassa esim kakun täytteenä, leivän päällä, myslin ja rahkan kanssa tai ihan sellaisenaan. Omenasose todella on niin hyvää, että sitä voi lusikoida suoraan purkista:)


Pikkusiskoni ihastui jokin aika sitten Bionan mango-omena-soseeseen, jota saa mm Ruohonjuuresta ja Anton&Antonista. Sose ei sisällä mitään muuta kuin näitä kahta ainesosaa, omenaa ja mangoa, ja on siskoni suurta herkkua. Koska jääkaapistani löytyi yksi kypsä mango, päätin kokeilla itse tuota sosetta. Resepti on muuten sama kuin yllä, mutta käytin puolet mangoa ja puolet omenaa. Maustin soseen vain vaniljalla, mutta mausteet voi jättää myös kokonaan pois. Lopputulos oli todella onnistunut. Vienkin sitä tuliaisiksi kotiin seuraavalla kerralla:)

Jos haluaa halvemman vastikkeen tälle herkulle, kannattaa tarttua itse kauhan varteen:)

Nauttikaa syksystä!

Julia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti