Blogiarkisto

maanantai 6. lokakuuta 2014

Kurpitsaan hurahtanut maastojuoksija

Taas on uusi viikko saatu polkaistua käyntiin. Viikonloppu suorastaan hujahti ohitse kotona Tampereella käydessäni. Time flies when you're having fun; näin juuri pääsi käymään. Viikonloppu oli toiminnan täyteinen, ja tuntui, että juuri vasta olin tullut, kun piti jo hypätä junaan kohti Helsinkiä. Oli ihana päästä viettämään aikaa rakkaan perheen kanssa ja viettämään viikonloppua vanhoissa kotiympäristöissä. Sunnuntaina pääsin myös päättämään tämän vuoden melko monipuolisen juoksukilpailukauteni maastojuoksukilpailu Pirkan Hölkällä. Kyseessä on 33 kilometrin pituinen juoksutapahtuma Valkeakoskelta Tampereelle. Sää oli loistava ja ruska oli kauneimmillaan. Juoksu sujui hyvin, ja paransin aikaani yli puolella tunnilla edellisvuodesta; aikani oli 2:47:26. Sijoitukseni oli 19. naisten yleisessä sarjassa. Tämä oli kyllä mahtava loppuhuipennus juoksukisojen sarjalleni. Nyt on kuitenkin hyvä ottaa pieni hengähdystauko juoksukisoista ja suunnata ajatukset kohti ensi viikon Ranskan matkaa ja vielä sen taaksekin, jossa siintävät lead-kiipeilyn SM-kilpailut Oulussa. Mutta nyt on aika antaa kipeiden lihasten palautua ja nauttia kuppi kuumaa sohvalla loikoillen.



Juoksun (ja lihattoman lokakuun) kunniaksi nautimme sunnuntaina ateriaksi runsaan meksikolaisen tacolounaan ja jälkiruoaksi lauantaina tekemääni vegaania kurpitsapiirasta. Resepti on Oh she glows -blogista, ja suosittelen lämpimästi kokeilemaan. Oli aivan ihanaa! Jopa niin ihanaa, ettei piirasta illalla enää ollut;)

Olin hyvin tyytyväinen tacoateriaamme, joka sai suuria kehuja jälkikäteen, vaikka aluksi perheemme miesväki oli hyvin pettynyt lihan puuttumiseen. Kuten isäni sanoi "ei tämä jauhenlihaa edes kaivannut". Sen korvasimme pavuilla, maissilla, quocamolella, salaatilla, tomaatilla ja salsoilla. Sitä kangistuu liian helposti vanhoihin "hyviksi havaittuihin" tapoihin. On hyvä välillä lähteä pois mukavuus alueelta, sillä usein saa huomata, ettei se entinen tapa olekaan välttämättä se paras.

Minusta tuli tämän viikonlopun jälkeen todellinen kurpitsapiirakan rakastaja! Piiraan lisukkeeksi sopii hyvin tavallinen kermavaahto tai kookoskermavaahto kuten kuvassa.



Perjantaina äitini kantoi kotiin tämän ihanan jättikurpitsan, jonka parissa hurahti suuri osa lauantai-illasta. Pääsin vihdoin ahertamaan oikein olan takaa tämän syksyisen ja lokakuuhun kuuluvan raaka-aineen kanssa. Olin jo pitkään kerännyt itselleni erilaisia kurpitsareseptejä ja jaan niistä pari yksinkertaista tässä postauksessa. Taisin nyt kyllä todella ihastua kurpitsaan, sillä kotiin Helsinkiin päästyäni en muuta kuin erilaisia kurpitsaruokia syönytkään;)


Aloitin kurpitsaprojektini lauantaina valmistamalla ison kattilallisen kurpitsasosetta. Ensin palottelin ja kuorin kurpitsan ja raaputin siemensisustan pois. (HUOM! Älä heitä siemeniä roskiin! Paahdettuna ne ovat aivan mahtavia.) Kurpitsapalat vain kattilaan, tilkka vettä pohjalle ja liedelle kannen alle porisemaan kunnes palat ovat pehmenneet. Kaadoin hieman muodotuneesta nesteestä pois, jonka jälkeen soseutin kurpitsat sauvasekoittimella. Sosetta kannattaa kerralla tehdä suuri satsi ja pakastaa sopivissa purkeissa. Sunnuntaina kannoin itsellenikin purkillisen tätä sosetta Helsinkiin, tosin se ei jouda pakastimeen vaan pääsi ja pääsee suoraan käyttöön.



Olen tottunut käyttämään kaupasta saatavia kurpitsan siemeniä, mutten ole aiemmin itse paahtanut niitä. Tämä kokeilu sai minut kuitenkin ehdottomasti itse-paahdettujen siementen puolelle. Valmistus oli todella yksinkertaista ja lopputulos oli todella onnistunut ja päihitti kaupasta löydettävät siemenet täysin. Makuakin voi helposti vaihdella eri mausteilla. Näitä voi ripotella esimerkiksi salaatin joukkoon tai kasvissosekeiton päälle.


Ohje on hyvin yksinkertainen: Huuhtele kurpitsan siemenet hyvin ja poista kurpitsan jäämät. Kuivaa siemenet. Laita siemenet kulhoon ja lisää joukkoon hieman öliiviöljyä, suolaa ja haluamiasi mausteita (itse käytin paprika-chili-maustetta) ja sekoita hyvin. Levitä siemenet pellille ja paahda 200C n 15 minuuttia. 


Pumpkin pie overnight oats
1 annos

-1 dl kaurahiutaleita
-1,5 rkl chiasiemeniä
-2 dl kauramaitoa
-0,5-1 dl kurpitsasosetta
-0,5 rkl vaahterasiirappia
-1/4 tl kanelia
-1/8 tl inkivääriä
-1/8 tl muskottipähkinää
päälle:
-pekaanipähkinöitä
-vaahterasiirappia
rusinoita

Sekoita kulhossa kuivat ainekset. Lisää joukkoon maito ja siirappi ja sekoita hyvin. Laita yöksi jääkaappiin vetäytymään. Nauti aamulla pähkinöiden, rusinoiden ja vaahterasiirapin kera.



Pumpkin pie smoothie
1 annos

-1 jäinen banaani
-1 dl kurpitsasosetta
-2 dl kauramaitoa
-2 rkl kaurahiutaleita
-1 rkl chiasiemeniä
-1/4 tl kanelia
-1/8 tl inkivääriä
-1/8 tl muskottipähkinää
-hieman vaahterasiirappia

Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa ja nauti!


Nyt kannataa ottaa suunnaksi lähin kauppa tai tori ja ostaa suuri kurpitsa tai kaksi ja kokeilla, mitä kaikkea ihanaa siitä syntyykään. Älkääkä unohtako lihatonta lokakuuta: 
you never know until you have tried!

-Julia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti