Blogiarkisto

sunnuntai 11. syyskuuta 2016

Crêpesien tuoksua ja ranskalaista markkinahumua

Ensimmäisten Pariisin viikkojeni aikana olen ollut todellinen crêpsien suurkuluttaja. Olen jo tehnyt vertailua erilaisten crêpes-kojujen välillä niin suolaisten galettien kuin makeiden crêpesienkin osalta. Uudeksi suosikikseni on tainnut nousta Spéculoos-tahna. Spéculoos on alunperin belgialainen hieman kanelinen ja paahdetun arominen keksi, josta on myös tehty nutellamaista tahnaa (etelä-eurooppalaiseen tapaan sanoisin ;) ). Omasta mielestäni se on paheellisen hyvää! Etenkin kun sen käärii letun sisään yhdessä banaanin kanssa. Myös tummempi galette kananmunalla ja juustolla oli menestys. Crépes-kojuja täältä löytyy monesta kadunkulmasta ja melkeinpä kaikilta aukeilta löytyy ainakin yksi kioski. Hintaa annokselle kertyy yleensä 3-6€ ja letun voi melko kätevästi syödä taiteltuna kääreestään. Syömisen siisteys riippuu paljolti täytteiden määrästä. Nutella-banaani-kermavaahto-crépes-annoksen mukana tulleet haarukka ja lusikka olivat enemmän kuin tarpeen. Onnekseni olen crêpesien lisäksi löytänyt uuden herkkusuuystävän, jonka kanssa jakaa makoisat hetket. Yhdessä itävaltalaisen Theresan kanssa Pariisin antimet maistuvat vielä himpun verran paremmilta vaihtaessamme hymyjä annostemme ylitse.


Olen jo muutaman kerran osunut oikeaan ja paikkaan paikallista torielämää haistelemaan. Markkinat ja torit ovat mitä ihanimpia paikkoja päästä ihastelemaan toinen toistaan herkullisempia tuotteita juustoista, oliiveihin ja hedelmiin. Tänään Versaillesin linnaan tutustuessamme kävimme kylän torilla, joka suorastaan kuhisi elämää sunnuntain kunniaksi. Torialue oli pullollaan hedelmiä, vihanneksia, juustoja, leipiä, tahnoja, mausteita, lihatuotteita, kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä notkuvia pöytiä, joiden takaa myyjät huutelivat tarjouksia valikoimaan tutustuvien asiakkaiden houkuttelemiseksi. Elintarvikkeiden lisäksi myös kukkavalikoima oli laaja ja valtavat auringonkukat kuin suoraan kutsuivat minua luokseen.



Olin melkein pyörällä päästäni siinä värien, tuoksujen ja äänten tulvassa. Minuun iskee usein tällaisilla markkinoilla halu ostaa ja maistaa vähän kaikkea, mutta sain itseni pidätettyä järkevissä määrissä (toisin kuin perjantaina ruokakauppaan nälkäisenä mennessäni...). Ostin lounaspiknikillemme juureen leivottua levain-patonkia, artisokka-tomaattitahnaa, palan pehmeää vuohenjuustoa, persikan ja suklaakakun palan. Kaikki ostokseni osuivat naulan kantaan, mutta erityinen maininta täytyy antaa leivälle. Kuinka maukasta juureen leivottu aivan tuore patonki olikaan! Aivan omaa luokkaansa jopa näillä Ranskan laajoilla ja laadukkailla leipämarkkinoilla. Onneksi puolikaskin patonki oli niin riittoisa, että siitä riittää huomiselle lounaalle peston, avokadon, juuston ja pinaatin kera nautittavaksi.  Toivottavasti vastaavia leipälöytöjä tulee vastaan Roman metroaseman kupeessa järjestettävillä lauantaimarkkinoilla, jonne ajattelin suunnata ensi viikolla yhdessä ensimmäisten Pariisin vieraideni kanssa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti