Blogiarkisto

keskiviikko 29. kesäkuuta 2016

Islannin matkaan virittäytymistä kakun voimalla

Juhannuspurjehduksellamme aamuauringosta takakannella nauttiessani lueskelin jo aiemmin mainostamaani Islannin matkaopasta. Innokkaana kulinaristina huomioni kinnittyi erityisesti kirjan ruokakulttuuria käsittelevään osaan. Kirjassa kerrottiin mitä erikoisimmista kansallisherkuista, joita tavataan valmistaa ja syödä vuoden tiettyyn juhla-aikaan mutta myös tavanomaisemmista ja tyypillisistä islantilaisista elintarvikkeista kuten lampaan lihasta ja kuivatusta kalasta. Yksi myös Suomessa lähes kaikkien tuntemaksi tullut islantilainen tuote on skyr. Tuota suomalaista rahkaa muistuttava maitotuote on ollut Islannissa käytössä jo vuosisatojen ajan. Alunperin se oli maidon jalostuksen sivutuote mutta nykyään sitä valmistetaan teollisesti. Skyrissä on rutkasti proteiinia mutta erittäin vähän rasvaa johtuen valmistuksessa käytettävästä "kuoritusta" eli lähes rasvattomasta maidosta. Skyrin valmistukseen kuluu paljon enemmän maitoa kuin esimerkiksi jugurtin tekoon, mistä suuri proteiinipitoisuuskin johtuu. 


Itse en ollut juuri aiemmin skyristä innostunut. Tämä johtunee siitä, että ensimmaisillä maistelukerroilla söin maustettuja skyrejä ja niistä en oikein pitänyt. Mielestäni maustetut jugurtit, rahkat ja skyrit ovat turhan makeita ja usein keinotekoisen makuisia ja tästä syystä skyr-purkit ovat osaltani jääneet kaupan hyllylle. Jokin aika sitten kuitenkin löysin kaupasta maustamattoman skyrin ja se saavutti suosioni! Maku oli pehmeämpi kuin tavallisen maitorahkan ja koostumus miellyttävä. Tämä pääsee varmasti aamiaispöytääni jatkossakin.

Matkaoppaassa ravintolasuositusten ja ruokakulttuuriesittelyiden lomassa löytyi myös resepti skyristä valmistetulle kakulle. En ole suurin juustokakkuihminen mutta resepti kuulosti yksinkertaisuudessaan loistavalta matkaan virittäytymisherkulta. Olin tosin alkuun hyvin skeptinen sen onnistumisesta sillä raaka-ainelista oli varsin lyhyt ja valmistus kuulosti jopa liian helpolta. Päätin kuitenkin kokeilla toimisiko pelkästä skyristä ja kermavaahdosta valmistettu kakku todella. Alkuperäisen ohjeen mukaan pohjaan tuli pakettu LUn keksejä murskana sekä 80g voisulaa. Itse käytin kuitenkin muromysliä, pistaasitahnaa ja hieman sulatettua voita saadakseni pohjasta täyteläisemmän ja antamaan kakulle uuden twistin. Täytteeseen ei ohjeen mukaan tullut muuta kuin 2-6 dl kuohukermaa vatkattuna ja 500 g omavalintaista maustettua skyriä. Itse päätin käyttää vaniljaskyriä ja kuohukerman korvasin kookoskermalla. Kruunasin kakun pakastemustikoista tehdyllä mustikkaraidalla sekä tyrnimarjoilla. Tämä jälkeen koko komeuden annetaan tekeytyä jääkaapissa seuraavaan päivään kelmulla peitettynä.


En meinannut uskoa, että pelkästä skyristä ja kermavaahdosta voisi syntyä onnistunut kakku. Eikö tätä todella tarvitse paistaa tai hyydyttää muilla keinoin? Aamulla huomasin kuitenkin ilokseni kakun jähmettyneen onnistuneesti. Suosittelen kuitenkin laittamaan kakun laitasen päälle tekeytymään, jollei halua jääkaapin lainehtivan heraa ammulla... Kakku oli lopulta koostumukseltaan pehmeä ja maku todella onnistunut. Mustikat antoivat kakkuun upean värin ja lempeän maun tyrnien tuodessa oman potkunsa. Kookoskerma toimi loistavasti, samoin myslipohja. Pohjaan voisi käyttää myös hunajaa ja mysliä ja jättää voin kokonaan pois. Kakku ei ollut liian makea vaan juuri sopivan pehmeän täyteläinen ja raikas kesäiltojen jälkiruuaksi. Mustikat ja tyrnit voi tietenkin korvata halutessaan muilla marjoilla ja hedelmillä.


Skyr-kakku

Pohja:
-Paketti keksejä murskattuna tai mysliä muutama desi
-Voisulaa
-Pistaasitahnaa

Täyte:
-500 g vaniljaskyriä
-4 dl kookoskermaa vatkattuna


Mustikkaraita:
-2 dl pakastemustikoita (tai tuoreita)
-1 rkl sokeria
-1 rkl vettä
-1 rkl sitruunamehua
-1 rkl maissijauhoja

-Tyrnejä

Aloita vuoraamalla irtovuoan pohja leivinpaperilla. Valmista ensin mustikkaraita. Laita mustikat, sokeri ja sitruunamehu kattilaan ja anna mustikoiden pehmetä kunnolla. Lisää vesi ja maissijauho ja anna kiehahtaa. Anna porista pari minuuttia miedolla lämmöllä ja jäähdytä. Valmista seuraavaksi pohja sekoittamalla kaikki ainekset keskenään. Painele seos vuoan pohjalle. Valmista täyte sekoittamalla kookoskermavaahto ja skyr varovasti keskenään. Kaada kermaskyrseos pohjan päälle. Lusikoi mustikkaraita seokseen ja vetele siitä veitsellä mustikkaraitoja valkean skyrseoksen joukkoon. Ripottele päälle vielä tyrnimarjoja. Peitä vuoka kelmulla ja laita lautasen päällä jääkaappiin tekeytymään seuraavaan päivään.


2 kommenttia:

  1. Suosittelen lämpimästi! Toimi todella hyvin ja mausta ja koostumuksesta tuli ihanan pehmeä ja kuitenkin kevyt:)

    VastaaPoista