Blogiarkisto

keskiviikko 16. heinäkuuta 2014

Miten saisi rikki kookospähkinän...

Nyt kun olen ikään kuin lomalla (lukion ja pääsykoerutistusten jälkeen kesätyökin tuntuu lomalta) minulla on hyvin aikaa testata uusia reseptejä. Aionkin kesän aikana päivittäin kokeilla uusia reseptejä omista keittokirjoistani ja netistä. Minulla on jo pitkä lista reseptejä, joita tahdon kokeilla. Ja jos teillä on joitain lempireseptejä, otan vinkkejä ilomielin vastaan:)

Jokin aikaa sitten löysin erään Ben&Jerry's Half Baked jäätelöä vastaavan raakareseptin. Kyseessä oli siis jo aiemmin kertomani banaanipehmiksen ohje raakabrownien ja -cookietaikinan paloilla höystettynä. Olin lopputulokseen erittäin tyytyväinen, joten jaan sen nyt teillekin:) Reseptin löysin instagramista @raw_manda, voin lämpimästi suositella!

Kuva on instagramista @raw_manda. Unohdin itse ottaa tuotoksestani kuvan;)

Pehmis:
-5 pakastettua banaania
-2 rkl carob-jauhetta tai kaakaojauhetta
Sekoita jäätelö sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa.

Brownietaikina:
-1,5 dl tattarisuurimoita
-2 rkl kaakaojauhetta (tai carob-jauhetta)
-1 tl vailjauutetta tai -jauhetta
-7 taatelia
-5-7 rkl vettä
Hienonna tattarisuurimot monitoimikoneessa hienoksi jauheeksi. Lisää taatelit, vanilja ja kaakao. Lisää vettä vähitellen. Levitä pienelle pellille tms leivinpaperia ja levitä taikina pellille, tai muotoile taikinasta palloja tai kuutioita. Pakasta muutama tunti. Voit nauttia brownieita sellaisenaan tai sekoittaa ne pehmiksen joukkoon.

Cookietaikina:
-2,5 dl kaurahiutaleita
-5 taatelia
-2-3 rkl vettä
-vaniljajauhetta
-1-2 rkl kookoshiutaleita
-1 rkl kaakaonibsejä tai suklaarouhetta
Hienonna kaurahiutaleet monitoimikoneessa jauheeksi. Lisää kookoshiutaleet ja vanilja. Hitaasti lisää taatelit ja vesi. Pyörittele taikina palloiksi ja pakasta. Sekoita pehmiksen joukkoon.

Niin browniet kuin cookiepallerot säilyvät loistavasti pakkasessa, josta niitä voi ottaa esiin tarpeen tullen.



Resepti oli alunperin englanniksi, ja minulla kävi suomennoksessa pieni väärinymmärrys. Luulin nimittäin, että "shredded coconut" tarkoittaa tuoreesta kookoksesta raastettua hedelmälihaa. Kyseessähän olivat aivan tavalliset kookoshiutaleet, mutta ymmärsin tämän vasta jälkikäteen, joten käytin reseptissä tuoretta kookosta. Sekin toimi loistavasti. Ihastuin kokeilullani tähän eksoottiseen hedelmään täysin, joten ajattelin nyt innostaa myös teitä testaamaan tätä karvaista etelän hedelmää. Ainakaan ensimmäisellä kerralla hedelmän käyttö ei ollut helpoimmasta päästä, mutta kokemuksen myötä sekin varmasti sutjakoituu. Pähkinän kanssa työskentely oli kuitenkin todella hauskaa! Jo pähkinän karvainen olemus ja hölskyvä sisus saa suupielet kääntymään korviin:) Kokosin tähän joitain ohjeita kookospähkinän käsittelyyn:

Tarvitset: vasaran, puhtaan naulan tai ruuvimeisselin, kookospähkinän ja avoimen mielen;)

-Varmista että kookospähkinä on tuore ravistamalla pähkinää. Sisältä pitäisi kuulua kookosveden hölskyntä. Jollei veden loisketta kuulu, on pähkinä pilaantunut.


-Puhkaise puhtaalla naulalla yksi kookospähkinän päässä olevista kolmesta reiästä. Valuta kookosvesi puhtaaseen astiaan. Voit käyttää kookosveden sellaisenaan juomana, sekoittaa sitä muihin juomiin tai käyttää leivontaan. Itse en ole vielä kookosveden suurin ystävä. Täytyy tunnustaa, että osa vedestä jäi käyttämättä. Maku on melko omaperäinen ja se jakaa mielipiteitä melko vahvasti. Kookosvettä voi  myös ostaa myös kaupasta valmiina aivan sellaisenaan tai maustettuna. Olen joskus maistanut banaanin ja ananaksen makuisia kookosvesiä. Itse pidin banaanilla maustetusta kookosvedestä, mutta ananas täytyi juoda nenää pidellen. Toivottavasti vielä totun kookosveden makuun, sillä kookosvesi on erittäin hyvä nesteyttäjä. Kaupasta saatavat kookosvedet ovat kuitenkin todella paljon kalliinpia kuin itse valutettu, joten pidemmän päälle kannattaa miettiä itselle paras vaihtoehto. Itse valuttamalla saa mukavasti nikkaroida juomansa eteen. Varsinkin jos omassa keittiössä on käyttöä kookoksen hedelmälihalle, on kokonaisen kookoksen hankinta viisasta.


-Naputtele kookospähkinää tasaisesti pitkin sen keskihalkaisijaa (ikäänkuin päiväntasaajaa pitkin). Naputtele napakasti pyörittäen pähkinää aina napautusten jälkeen. Jonkin ajan kuluttua pähkinä halkeaa keskikohdastaan kahdeksi puolikkaaksi. Itse taisin aloittaa hieman liian varovaisilla iskuilla, sillä itselläni halkeamisessa kesti tovi. Pitää vain iskeä päättäväisesti ja varmasti! Voit käyttää kookospähkinän hedelmälihaa leivontaan, kookosvoin tekoon, hedelmäsalaatteihin tai muuhun ruoanlaittoon. Itse irrotin hedelmälihaa haarukalla. Kookos säilyy halkaistuna jääkaapissa pari päivää.


Toivottavasti innostutte kokeilemaan näitä uusia reseptejä ja raaka-aineita!

Makoisaa viikon jatkoa!

Terkuin Julia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti