Kolme joululomaviikkoani olivat antoisuudessaan varsin
intensiivistä aikaa. Kun Suomen lomasta vain toinen viikko kului ”ihmisten
ilmoilla”, kertyi tekemistä sekä ystävien ja sukulaisten tapaamisia tiuhaan
tahtiin ennen kuin suuntasin Lapin luonnon rauhaan välipäiviä viettämään.
Pariisin uudenvuoden jälkeen vielä viikko laskettelua Alpeilla Curviksen kanssa
takasi hyvän suksituntuman tälle joululomalle. Mutta kieltämättä tämä pohjoisen
pariisitar oli varsin väsynyt matkaaja palatessaan kotiin Montmartrelle viikko
sitten lauantaina. Mikä onni olikaan, että meidät Erasmus-vaihtarit oli
vapautettu paikallisten UE-opinnoista, joita käytiin tämä viikko, joten sain
yhden viikon armon aikaa ennen kevään opintojen ja uuden klinikkaharjoittelun
alkamista. Olenkin saanut nauttia rauhallisesta kotielämästä täällä Pariisin
huipulla chai-lattea siemaillen ja syväreitä kirjoitellen. Olen ehtinyt nukkua
hyvin, urheilla paljon ja kerätä voimia huomenna alkavaa sisätautien
harjoittelua varten. Niin ja tietenkin kokkailla uusia vegaanisia ruokia ja
paneutua mielenkiintoisiin artikkeleihin ja juttuihin aiheesta. Erityisen
innostunut olen löytämästäni P.S. Olen vegaani- youtube-kanavasta. Olenkin
hörppinyt useamman iltateeni heidän videoihinsa tutustuen. Hyvää asiaa
hauskalla ja rennolla otteella pilke silmäkulmassa! Suosittelen kurkkamaan.
En viime kesänä ihan ehtinyt saada lääketieteen tutkintoon
sisältyviä syventäviä opintojani valmiiksi ja optimistisesti ajattelin, että
saisin niitä kirjoiteltua tässä vaihtosyksyn mittaan. Noh… Pariisi ja sen myötä
uusi ranskalainen elämä veivät mennessään, enkä ole montakaan kertaa ehtinyt
paneutua projektiini. Kun minulle nyt suotiin tällainen rennompi alku uuteen
vuoteen, päätin ottaa härkää sarvista ja puristaa kirjoitustyön kasaan. Olenkin
tehnyt pitkiä kirjoituspäiviä kotoa käsin koko viikon ja raportti alkaa olla
varsin hyvällä mallilla. Vielä on hiottavaa ja korjattavaa, mutta voiton
puolella ollaan! Tänään vielä on tehtävä korjailuja ja paneuduttava kommentteihin
(kiitokset Marisalle!), mutta tällä pohjalla voin hyvin mielin aloittaa uuden
lukukauden.
Vegaanista energiaa viikon kirjoitusprojektiin sekä
urheiluihin on keittiössäni riittänyt. Olen kokeillut uusia reseptejä ja tehnyt
oikein perusteellisen tutkimusmatkan lähikauppani Carrefourin vegaanivalikoimaan. Minun on nyt tunnustettava, että
valikoima oli kuin olikin paljon laajempi kuin olin aiemmin luullut. Löysin mm
kookospohjaista riz au lait
–vanukasta, josta olin jo pelännyt joutuvani luopumaan maitotuotteiden mukana.
Lisäksi löysin kattavan valikoiman soijajugurtteja, kasvimaitoja, myslejä,
hummuksia, valmisaterioita, kvinoapastaa ja muita täysin vegaaneillekin sopivia
tuotteita. Tuotteet vain oli ripoteltu hieman sinne sun tänne, joten täytyy
tietää, mistä katsoa. Näiden hyvien ainesten avulla olenkin kokkaillut niin
vegaanista makaronilaatikkoa, keksejä, lemmari dal-linssipataa, juureksia kuin
puurojakin. Lisäenergiaa olen ammentanut lempijuomastani chai-lattesta, jota
olen nyt valmistanut soijamaitoon. Sitä on kulunut jopa useampi kuppi päivässä
tällä viikolla. Nepalilainen ystäväni Chandra opetti minulle aikoinaan tuon
lämmittävän juoman teon salat ja näin viileisiin tammikuun iltapäiviin se sopii
kuin nenä päähän.
Itse valmistan juoman keittämällä kattilassa maitoa yhden
kupillisen verran. Lisään kattilaan mustaa teetä (itse käytän Kusmi Tean jo
valmiiksi hieman chai-mausteilla maustettua mustaa teetä mutta ihan tavallinenkin
musta tee sopii mainiosti) sekä oman sekoitukseni chai-mausteita: kaardemummaa,
inkivääriä, kanelia, piparkakkumaustetta, tonka-siemenen (karamellimaisen ja
vaniljaisen maun omaava uusi mauste, jonka löysin maustehyllystä
herkkuputiikista), vaniljaa sekä neilikkaa. Annan porista muutaman minuutin
sekoitellen. Siivilöin mausteet ja teelehdet ennen kuppiin kaatamista. Juomaan
voisi halutessaan lisätä hieman sokeria, mutta omasta mielestäni soijamaito on
jo itsessään hieman makeaa, enkä itse lisämakeutta kaipaa. Juoman voi hyvin
myös tehdä laittamalla kaikki mausteet sekä teelehdet siivilään, mutta luulen,
että mausteet ja tee pääsevät paremmin oikeuksiinsa kun ne saavat porista
vapaasti maidossa ennen siivilöintiä.
Huomenna onkin aika ottaa vastaan uusi lukukausi ja aloittaa
toinen puolivuotinen lääketieteen opintoja täällä Pariisissa. Saa nähdä mitä
kaikkea se tuo tullessaan, mutta minulla on sellainen fiilis, että aika hyvä
kevät on edessä! Takana on pitkä ja antoisa joululoma ja akut ovat nyt hyvin
ladattuina. Tästä on hyvä jatkaa!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti