Vietin kuluneen viikon Helsingin lääkiksen laskureissulla Ranskan
Alpeilla Val Thorensin kylässä nauttien auringon säteistä kiitäessäni pitkin
hieman jäisiä ja paikoin hieman kivisiäkin rinteitä vuoroin tavallisilla ja
vuoroin telemark-suksilla. Pandarajat olisivat varmaankin edes orastavat, jos
minulle olisi siunaantunut hieman enemmän ruskettumistaipumusta… Lumitilanne
oli tosiaan hieman kehno, mutta onneksi loppuviikosta saimme hieman lisää lunta
suksiemme alle ja viimeisinä päivinä ei tarvinnut jatkuvasti valita
lasku-uraansa rinteessä piilevien kivien mukaan.
Aurinkoisten laskupäivien päätteeksi keräännyimme nälkäisinä huonekavereideni
kanssa ruokapöytämme ääreen täyttämään tyhjiin lasketut energiavarastomme.
Kaikki viikon aikana kokkailemamme ruuat olivat herkullisuuden ja täyttävyyden
lisäksi vegaanisia, sillä itseni lisäksi koostui huoneemme ruuanlaittotiimi
kahdesta vegaanista. Hauskojen kokkailutuokioiden ja reseptien ja
blogiosoitteiden vaihdon lisäksi pääsin viikon aikana vaihtamaan ajatuksia
kasvis- ja vegaaniruokailusta niin eettisistä, ekologisista kuin
käytännöllisistäkin vinkkeleistä.
En ole tahtonut lokeroida itseäni minkään tietyn ruokavalion
edustajaksi, sillä hieman vierastan tiukkaa ehdottomuutta ja absoluuttista
suhtautumista ruokaan ja niitä koskeviin valintoihin. Olen jo useamman vuoden
ollut joustava vege: kun voin itse päättää kokkailuistani ja syömisistäni
valitsen kasvisvaihtoehdon, mutten ole tahtonut tehdä asiasta numeroa
esimerkiksi vieraisiin mennessäni. Mielestäni tärkeintä on se, mitä valintoja
tekee pääsääntöisesti ja mitä tavallisesti syö, sillä ne luovat oman
ruokavalion perustan. Minä itse tai maailma ei siihen kaadu, jos vieraisiin
mennessäni syön rakkaudella ja vaivalla valmistetun ja tarjotun ruuan, oli se
sitten lihaa, kalaa tai kasvista, enkä vain tietyn ruokavalion noudattamisen ja
ehdottomuuden takia kieltäydy syömästä. En kuitenkaan myöskään halua olla ns
”sala-vege”, joka ei kerro ajatuksistaan tai valinnoistaan muille, sillä tahdon
omalla esimerkilläni näyttää kestävän kasvisruokailun olevan terveellistä, monipuolista,
helppoa ja ennen kaikkea hyvää. Omien ajatusten ja arvojen tuputtamisen tai
saarnaamisen kannalla en missään nimessä ole, mutta en myöskään koe tarvetta salailla
omia ruokavalintojani.
Lukiossa kokeilin kerran kolmen kuukauden aikana olla yhden kuukauden
ajan kasvissyöjä, yhden kuukauden ajan vegaani ja yhden raakavegaani. Ennen
tätä kokeilua en ollut oikeastaan edes ajatellut, että minustakin voisi tulla
kasvissyöjä enkä edes ollut tarkemmin ajatellut kasvissyöntiä yleisestikään. Mutta
kerran kun olin päässyt kasvisruuan makuun, ei enää ollut paluuta! Tuona aikana
ehdin pohtia ruuan ja tekemiemme valintojen merkitystä ja kasvisruokailun
käytännöllisyyttä. Tuolloin avautui minulle erilaisten blogien ja
keittokirjojen kautta täysin aiemmin pimentoon jäänyt kasvisruokien maailma,
jossa eivät herkulliset vaihtoehdot ja reseptit taatusti lopu. Kasvisruokien
kirjo on valtava ja mahdollisuudet keittiössä loputtomat, eikä vegekirjoja
selaillessa edes ehdi kaivata lihaa. Kasvisruokailu ei ole sen suurempi voimanponnistus kuin sekasyöntikään, se vain vaatii uuden lähestymistavan ja asenteen.
Nuo kolme kuukautta olivat tosiaan silmiä avaava kokemus ja samalla
varsinainen kulinaarinen haaste kokeillessani raakavegaanikuukauteni aikana
erilaisia porkkana- ja kesäkurpitsapastoja, raakakeittoja ja –puuroja. Hauskaa
se oli, tosin hieman haastavaa ja ennakkosuunnittelua se vaati. En myöskään
ehkä ihan ymmärtänyt, miten yli 60 asteen kuumentaminen pilaa ruuan kuin ruuan…
Vegaaniruokavaliosta lukiessani törmäsin lähinnä hieman itseäni kummastuttaviin
kommentteihin kuten ”En tahdo syödä mitään eläinhormoneja”, jotka eivät saaneet
minua aivan vakuuttuneeksi kyseisen ruokavalion paremmuudesta. Oikeastaan
vegaanikäsitykseni olikin jäänyt jokseenkin tälle tasolle jatkettuani
kokeilukuukausieni jälkeen maitotuotteiden, kananmunan ja satunnaisen kalan
käyttöä. En ollut juuri sen tarkemmin perehtynyt vegaani- ja vege-ruokavalioden
eroihin. Mutta vietettyäni viikon kahden vegaanin kanssa pääsin vaihtamaan
ajatuksia ja laajentamaan tietämystäni vegaaniruokailusta. En ollut aiemmin
edes tajunnut, että vege-ruokavalio on kolme kertaa ympäristöä kuluttavampaa kuin vegaaninen. Tietenkin tämä ero on varsin pieni verrattuna sekasyöjän ja kasvisruokailun kymmenkertaiseen eroon. Ja että puhtaasti ekologisesta näkökulmasta katsottuna esimerkiksi
maito on varsin ympäristöä kuormittava tuote ja huomattavasti ympäristöä
kuluttavampaa kuin kananmunat. Sain laajentaa tietämystäni rutkasti tuon viikon aikana ja kuinka inspiroivaa se olikaan!
Olen lukenut ja kuullut tammikuun vegaanihaasteesta useammasta lähteestä
esimerkiksi ystäväni Saaran syventyessä vegaanimaailmaan blogissaan Viimeistä murua myöten erityisen intensiivisesti nyt tammikuun ajan. En kuitenkaan ollut itse
haastetta sen tarkemmin pohtinut kokkaillessani jo valmiiksi kasvisruokia ja
varsin paljon myös täysin vegaanisesti. Tammikuun ensimmäinen viikko vegaanien
kanssa sai minut kuitenkin innostumaan kokeilemaan kuukauden vegaanihaastetta. Miten
olisi kokeilla vähentää vielä omaa jalanjälkeään maapallollemme ja uppoutua
täysin kasviperäiseen keittiöön kuukauden ajan?! Vielä kun kotiin palattuani katsoin useamman ystäväni minulle suositteleman Cowspiracy-elokuvan oli motivaationi vegaanihaasteeseen ryhtymiseen taattu. En ihan ehtinyt mukaan tammikuun
haasteeseen, mutta eihän se mitään haittaa! Aloitan huomenna maanantaina 9.1.
ja jatkan siitä kuukauden päivät. Olen tutustunut eri lähteistä saamiini
vinkkeihin ja resepteihin, enkä epäile ollenkaan, etteikö kuukaudesta tulisi
makoisan ja tasapainoisen ruuan täytteinen. Olen aiemminkin kokkaillut ja
leiponut paljon vegaania ruokaa eli ei tuleva sinänsä suuri voimanponnistus ole
mutta hieman se vaatii tarkkaavaisuutta. Lueskelin jo vegaaniruokavaliosta
saatavien tarvittavien ravinneaineiden määristä (mm Vegaaniliiton ja Vegaanihaaste-sivustoilta), eikä minun tarvitse siitä
suuremmin huolehtia, kunhan syön monipuolisesti eri raaka-aineita.
B12-vitamiinia ei kasvikunnan tuotteista saa lainkaan mutta se varastoituu
elimistöön, joten kuukauden aikana omien varastojeni pitäisi hyvin riittää.
Ajattelin kuitenkin hakea apteekista purkin ravintolisää magnesiumin lisäksi
(tämä puhtaasti hieman vaivanneiden lihaskramppien vuoksi) vain varmuuden vuoksi.
Sain kummivanhemmiltani joululahjaksi jo kauan ihailemani satokausikalenterin, josta löytyi sesongin kasvisten lisäksi rutkasti tietoa eri kasvisten ja kalojen ravinnearvoista.
Olen tulevasta kuukaudesta todella innoissani ja itsekin hieman yllättynyt, kuinka inspiroiduin vegaaniruokavaliosta tällä viikolla. Jos minulla on kaikki edellytykset syödä tasapainoista, terveellistä ja maukasta ruokaa ja samalla vähentää maailman ympäristökuormitusta, miksen sitä valintaa tekisi? Eikö se ole vähintä, mitä voin pienenä ihmisenä tehdä? Varsinkin kun se on omassa elämäntilanteessani helposti toteutettavissa, edullista ja takaa monipuolisen ruokailun. Saa nähdä, minkälaiset fiilikset minulla helmikuun alussa on, vaikka minun onkin hieman hankala uskoa, että kuukausi tuottaisi ongelmia. Sain muutaman ystäväni innostumaan mukaan haasteeseeni tsemppikavereiksi ja mukaan saa ilman muuta lähteä muutkin! Lisäksi minulla on muutamia vegaanikavereita, jotka ovat luvanneet olla tukenani sitä tarvitessani. Tulossa varmasti herkullinen ja hauska kuukausi!
Just näin :) vasta vegaanihaasteeseen ryhdyttyäni oon perehtynyt entistä paremmin hiilidioksidipäästöihin ja ympäristöasioihin. Ja niistä motivoituneena aion kyllä varmasti jatkaa vegaanipainotteista elämää, ollen kuitenkin edelleen sekasyöjä. Jee, maukasta vegaanikuukautta!
VastaaPoistaKiitos Saara kommentista! Olen kyllä ihan samaa mieltä! Tällä haasteella on hyvä päästä alkuun ja jatkaa kestävien ruokavalintojen tekemistä tulevaisuudessakin! Tsemppiä paljon sinne Suomeenkin :) Ihana seurailla sunkin kuukauden haasteen etenemistä blogin kautta <3
Poista