Suomessa kasvisruokailu on yleistynyt lähivuosina hurjaa vauhtia ja
ruokakauppojen kasvisruoka ja –proteiinivaihtoehdot ovat lisääntyneet valtavasti.
Jopa minun pienestä lähimarketistani Sörnäisissä löytyy aina useampaa
marinoitua tofua, paljon eri papuja ja linssejä, soijarouhetta, kasvimaitoja
sekä monia muita vaihtoehtoja kasvis- ja vegaanivaihtoehtoja etsiville
kuluttajille. Suomessa monet sekasyöjätkin valitsevat yhä useammin lautaselleen
kasvisvaihtoehtoja eikä ravintoloissa ja opiskelijaruokaloissa ole useinkaan
puutetta kasvissyöjille sopivista vaihtoehdoista. Ilokseni luin tässä jokin
aika sitten Helsingin Sanomista artikkelin, jossa ravitsemustutkija arvioi
kasvisruokabuumin näyttävän pysyvämmän muutoksen merkkejä ja enteili, ettei se
jäisi vain hetken trendiksi kuten karppaus tai muut hetken villitykset. Muuttaessani
Pariisiin hämmästyinkin huomatessani, ettei kasvisruokailu ollut lainkaan yhtä
yleistä täälläpäin.
Siinä missä Suomessa löytyy laaja valikoima eri vegaanivaihtoehtoja,
löytyy Ranskassa luomua. Pariisi on pullollaan täysin luomutuotteisiin keskittyneitä
kauppoja ja lähellänikin järjestetään joka lauantai pelkästään luomua myyvä tori.
Suomesta löytyvän vegehyllyn tilalla on Ranskassa bio-hylly. Sieltä löytyy usein myös monet kaupan kasviproteiinilähteet.
Samoin olen huomannut, että kasviproteiinilähteitä ja vegetuotteita kannattaa
ehdottomasti mennä etsimään luomutuotteiseen keskittyneistä kaupoista (esim Bio
C’est Bon ja Naturalia), sillä esimerkiksi varsin suuresta
lähisupermarketistani löytyy vain yksi paketti maustamatonta tofua. Eräät ystäväni kylläkin kertoivat heidän löytäneen aivan tavallisesta Carrefourestakin todella laajat ja laadukkaat vegaanivalikoimat, joten voi olla, etten vain ole osannut katsoa oikeasta paikasta supermarketeissa käydessäni. Luomukaupoissa valikoima ainakin on hyvin laaja ja olen useimmin löytänyt etsimäni.
Kävin täyttämässä vegaanivarastoni ennen vegaanihaasteen alkua viime sunnuntaina Bio C'est Bon -kaupassa. Ilokseni huomasin täältä löytyvän paikallista Ranskassa viljellystä soijasta tehtyä maitoa. Itse luulin kaiken soijan tulevan Aasiasta.
Itselläni on sellainen olo, että Suomessa tämä luomujuna meni jo ja
nykyään keskitytään enemminkin lähellä tuotettuun ruokaan ja ruuan ekologisuutta
katsotaan muidenkin mittapuiden valossa kuin vain luomu-tarran perusteella. Ranskassa tuntuu
luomu olevan vielä synonyymi kaikelle positiiviselle; paitsi ehkä edulliselle.
Tietenkin luomun suosiminen on erittäin positiivista, tosin opiskelijan
kukkarolle etenkin Pariisissa hieman haastavaa. Onneksi hinnat eivät ole
kovinkaan paljon Suomen hintoja korkeampia vaikka tuote olisikin luomua mitä esimerkiksi tofupakettiin tulee.
Lisäksi olen onnekseni löytänyt laajojen erityisesti viikonloppuisin
järjestettävien torien tarjoavan usein lähellä tuotettujen ja usein pieniltä tiloilta suoraan tulevien kasvisten, juustojen, hunajan, lihan, kalan ja kanamunien lisäksi myös kattavan valikoivan eri
kuivatuotteita kuten kvinoaa, polentaa, papuja, linssejä, mausteita, pähkinöitä
ja kuivattuja hedelmiä erittäin edullisesti. Samoin monet kojut myyvät varsin
edullisesti hummusta, jota joudun tämän vuoden ostamaan valmiina
tehosekoittimen odottaessa Suomessa taas omien tahnojen valmistusta. Siksi
olinkin iloinen löydettyäni libanonilaiselta torimyyjältä maukasta hummusta
edulliseen hintaan. Toreilta ostan myös vihannekset ja hedelmät aina kun vain
mahdollista. Markkinoilla on todella laaja valikoima sesongin tuoreita
tuotteita hyvin edulliseen hintaan. Ja jo itse tunnelma on torilla vierailemisen arvoista! Itse pidän valtavasti esimerkiksi
sunnuntaina Bastillen aukion lähettyville levittyvän torin tunnelmasta kauppiaiden
huudellessa tarjouksiaan, ihmisten maistellessa ja kokeillessa eri tuotteita
varmistuakseen oikeasta hinta-laatu-suhteesta ja lasten ihmetellessä kärryistä
torin menoa bretagnelaista crêpesiä mutustellessaan. Siinä on oikeata
sunnuntaiaamupäivän ranskalaistunnelmaa!
Olin kerran Bellevillen
lähellä järjestetyillä katuruokamarkkinoilla yhdessä ystävieni kanssa. Bulevardi on
tuon illan ajaksi täyttynyt erilaisista ruokakojuista, joista nälkäiset
pariisilaiset saivat ostaa niin marokkolaista kuskusta, vietnamilaisia
poke-kulhoja, tanskalaista (!) glögiä kuin makkaralla täytettyjä galettejakin.
Valikoima oli todella laaja ja varmasti jokaiseen makuun löytyi jotain herkkua
nälän taltuttamiseksi. Ainoa asiakaskunta, jolle valikoiman kirjo ei ollut niin
päätä huimaava olivat juurikin kasvissyöjät. Vain pari katukeittiötä tarjosi
kasvisvaihtoehtoja muiden annosten mukana. Tämä yllätti minua todella, sillä
Suomessa olin tottunut siihen, että ruokamarkkinoilla oli joka kojussa vähintään
jokin vegevaihtoehto ja useat kojut olivat täysin kasvisruokaan keskittyneitä
tai jopa vegaanisia. Tämä heijastelee tietenkin asiakaskunnan kysyntää. Täällä
Pariisissa ollessani en ole törmännyt moneenkaan ranskalaiseen
kasvissyöjään. Luulenkin, ettei kasvisruokailu tosiaan ole niin yleistä Keski-
ja Etelä-Euroopan maissa, ainakaan Ranskassa ja Espanjassa. Juttelin juurikin
tänään saksalaisen ystäväni kanssa, joka oli yhtä mieltä siitä, että mitä
pohjoisemmaksi Euroopassa mennään, sitä yleisemmäksi kasvisruokailu muuttuu.
Espanjalaisista Erasmus-ystävistäni ei kukaan ole kasvissyöjä ja he olivat
suorastaan yllättyneitä kertoessani suosivani kasvisruokaa. Mutta jo monet
sveitsiläiset ja saksalaiset ystäväni ovat kasvisruuan kannalla tai jopa
vegaaneja. Italialaiset ystäväni tosin ovat tehneet tähän etelä-pohjoisjakoon poikkeuksen.
En tiedä, onko vain sattumaa mutta täällä kertyneeseen italialaiseen
ystäväpiiriini on osunut useampi kasvissyöjä ja vegaani.
Vaikkei vegeannosten valikoima ollutkaan päätä huimaava, olivat ainakin nämä kasviscurryannokset todella onnistuneita Bellevillen ruokatorilla
Näin kirjoittelun lopuksi ajattelin jakaa yhden loppusyksystä
kehittäneeni reseptin. Elina ja Pekka toivat minulle marraskuussa Pariisin vierailullaan tuliaisiksi pari pakettia nyhtökauraa ja härkistä tuliaisiksi. Sainkin kehitellä näille
suomalaisille ruoka-alan innovaatioille uusia reseptejä ja kokeilla löytämiäni
ohjeita. Yhtenä sunnuntaina minulta löytyi vielä yksi paketti maustamatonta
nyhtökauraa jääkaapista sekä joukko värikkäitä juureksia, jotka olin ostanut
aiemmin viikolla yliopiston lähettyvillä pidettävältä vihannes- ja
hedelmätorilta. Niinpä näistä aineksista sekä kuivakaapin sisällöstä syntyi
kuulasta ja kylmää sunnuntaipäivää lämmittävä ja juoksulenkin jälkeisen
vatsanpohjassa kurnivan nälän taltuttava lounas. Samalla se toimi oikeana
väriterapiana kun juuresten värit yhdistyivät nyhtökaurapadan kurkuman
keltaisuuteen. Se sopii mainiosti lämmittämään tammikuisia talvipäiviä.
Keltainen nyhtökaurapata ja juureskvinoa
3 henkilölle
-Paketti maustamatonta nyhtökauraa
-3 cm tuoretta inkivääriä
-1 sipuli
-1 valkosipulinkynsi
-1,5 dl kookosmaitoa
-1-2 dl vettä
-1 tl kurkumaa
-0,5 tl garam masalaa
-0,5 tl suolaa
-kourallinen kultaisia rusinoita
-kourallinen paahdettuja manteleita
-tuoretta korianteria
-juureksia oman maun mukaan esimerkiksi porkkanaa, raitajuurta,
punajuurta, lanttua, pasternakkaa
-suolaa ja oliiviöljyä paistamiseen
-kvinoaa 3 henkilölle
-2rkl pestoa
Kuori ja pilko juurekset kuutioiksi. Laita ne kulhoon suolan ja 1-2 rkl
oliiviöljyä kanssa ja sekoita kunnes kaikki juurekset ovat peittyneet öljyllä.
Paahda juureksia uunissa 200C n 20 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä. Keitä
sillä välin kvinoa ja valmista nyhtökaurakastike. Pilko sipuli, valkosipuli ja
inkivääri pieneksi ja paista pannulla oliiviöljyssä kunnes ne ovat pehmenneet.
Lisää mausteet ja paista 1-2 minuuttia. Lisää nyhtökaura ja n 1 dl vettä.
Sekoita ja anna muhia hetki. Lisää kookosmaito, rusinat ja mantelit ja anna
muhia kannen alla n 5 minuuttia. Lisää vettä/kookosmaitoa tarvittaessa. Kun
juurekset ovat valmiita, sekoita ne kvinoan ja peston kanssa sekaisin. Koristele nyhtökaurapata tuorella korianterilla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti