Blogiarkisto

sunnuntai 15. tammikuuta 2017

Syväreitä ja chai-lattea

Kolme joululomaviikkoani olivat antoisuudessaan varsin intensiivistä aikaa. Kun Suomen lomasta vain toinen viikko kului ”ihmisten ilmoilla”, kertyi tekemistä sekä ystävien ja sukulaisten tapaamisia tiuhaan tahtiin ennen kuin suuntasin Lapin luonnon rauhaan välipäiviä viettämään. Pariisin uudenvuoden jälkeen vielä viikko laskettelua Alpeilla Curviksen kanssa takasi hyvän suksituntuman tälle joululomalle. Mutta kieltämättä tämä pohjoisen pariisitar oli varsin väsynyt matkaaja palatessaan kotiin Montmartrelle viikko sitten lauantaina. Mikä onni olikaan, että meidät Erasmus-vaihtarit oli vapautettu paikallisten UE-opinnoista, joita käytiin tämä viikko, joten sain yhden viikon armon aikaa ennen kevään opintojen ja uuden klinikkaharjoittelun alkamista. Olenkin saanut nauttia rauhallisesta kotielämästä täällä Pariisin huipulla chai-lattea siemaillen ja syväreitä kirjoitellen. Olen ehtinyt nukkua hyvin, urheilla paljon ja kerätä voimia huomenna alkavaa sisätautien harjoittelua varten. Niin ja tietenkin kokkailla uusia vegaanisia ruokia ja paneutua mielenkiintoisiin artikkeleihin ja juttuihin aiheesta. Erityisen innostunut olen löytämästäni P.S. Olen vegaani- youtube-kanavasta. Olenkin hörppinyt useamman iltateeni heidän videoihinsa tutustuen. Hyvää asiaa hauskalla ja rennolla otteella pilke silmäkulmassa! Suosittelen kurkkamaan.


En viime kesänä ihan ehtinyt saada lääketieteen tutkintoon sisältyviä syventäviä opintojani valmiiksi ja optimistisesti ajattelin, että saisin niitä kirjoiteltua tässä vaihtosyksyn mittaan. Noh… Pariisi ja sen myötä uusi ranskalainen elämä veivät mennessään, enkä ole montakaan kertaa ehtinyt paneutua projektiini. Kun minulle nyt suotiin tällainen rennompi alku uuteen vuoteen, päätin ottaa härkää sarvista ja puristaa kirjoitustyön kasaan. Olenkin tehnyt pitkiä kirjoituspäiviä kotoa käsin koko viikon ja raportti alkaa olla varsin hyvällä mallilla. Vielä on hiottavaa ja korjattavaa, mutta voiton puolella ollaan! Tänään vielä on tehtävä korjailuja ja paneuduttava kommentteihin (kiitokset Marisalle!), mutta tällä pohjalla voin hyvin mielin aloittaa uuden lukukauden.



Vegaanista energiaa viikon kirjoitusprojektiin sekä urheiluihin on keittiössäni riittänyt. Olen kokeillut uusia reseptejä ja tehnyt oikein perusteellisen tutkimusmatkan lähikauppani Carrefourin vegaanivalikoimaan. Minun on nyt tunnustettava, että valikoima oli kuin olikin paljon laajempi kuin olin aiemmin luullut. Löysin mm kookospohjaista riz au lait –vanukasta, josta olin jo pelännyt joutuvani luopumaan maitotuotteiden mukana. Lisäksi löysin kattavan valikoiman soijajugurtteja, kasvimaitoja, myslejä, hummuksia, valmisaterioita, kvinoapastaa ja muita täysin vegaaneillekin sopivia tuotteita. Tuotteet vain oli ripoteltu hieman sinne sun tänne, joten täytyy tietää, mistä katsoa. Näiden hyvien ainesten avulla olenkin kokkaillut niin vegaanista makaronilaatikkoa, keksejä, lemmari dal-linssipataa, juureksia kuin puurojakin. Lisäenergiaa olen ammentanut lempijuomastani chai-lattesta, jota olen nyt valmistanut soijamaitoon. Sitä on kulunut jopa useampi kuppi päivässä tällä viikolla. Nepalilainen ystäväni Chandra opetti minulle aikoinaan tuon lämmittävän juoman teon salat ja näin viileisiin tammikuun iltapäiviin se sopii kuin nenä päähän.


Itse valmistan juoman keittämällä kattilassa maitoa yhden kupillisen verran. Lisään kattilaan mustaa teetä (itse käytän Kusmi Tean jo valmiiksi hieman chai-mausteilla maustettua mustaa teetä mutta ihan tavallinenkin musta tee sopii mainiosti) sekä oman sekoitukseni chai-mausteita: kaardemummaa, inkivääriä, kanelia, piparkakkumaustetta, tonka-siemenen (karamellimaisen ja vaniljaisen maun omaava uusi mauste, jonka löysin maustehyllystä herkkuputiikista), vaniljaa sekä neilikkaa. Annan porista muutaman minuutin sekoitellen. Siivilöin mausteet ja teelehdet ennen kuppiin kaatamista. Juomaan voisi halutessaan lisätä hieman sokeria, mutta omasta mielestäni soijamaito on jo itsessään hieman makeaa, enkä itse lisämakeutta kaipaa. Juoman voi hyvin myös tehdä laittamalla kaikki mausteet sekä teelehdet siivilään, mutta luulen, että mausteet ja tee pääsevät paremmin oikeuksiinsa kun ne saavat porista vapaasti maidossa ennen siivilöintiä.


Huomenna onkin aika ottaa vastaan uusi lukukausi ja aloittaa toinen puolivuotinen lääketieteen opintoja täällä Pariisissa. Saa nähdä mitä kaikkea se tuo tullessaan, mutta minulla on sellainen fiilis, että aika hyvä kevät on edessä! Takana on pitkä ja antoisa joululoma ja akut ovat nyt hyvin ladattuina. Tästä on hyvä jatkaa!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti