Blogiarkisto

perjantai 20. tammikuuta 2017

Ensimmäisen viikon onnistumisia talvisessa Pariisissa (sekä taateli-energiapalluroiden resepti)


Kulunut viikko on sujunut varsin eri tunnelmissa kuin edellinen, joka kului villasukat salassa kotona sipsutellen ja chai-lattea siemaillen. Tuolloin keräämilleni voimille on tosiaan ollut tarvetta jo ensimmäisen klinikkaviikon aikana. Päivät ovat venyneet yli 12 tuntisiksi polkiessani klinikan, opetusten, lastenvahtihommien, kiipeilytreenien ja illallisten väliä auringossa kylpevässä, tosin hyisessä, Pariisissa. Pariisi on tosiaan tällä viikolla nauttinut kirkkaasta ja kylmästä talvisäästä elohopean laskiessa öisin jopa -6C ja lätäköiden pysyessä jäässä päivisinkin auringon säteilystä huolimatta. Kotonani patteri on saanut puksuttaa yötä päivää yrittäen sitkeästi kompensoida ikkunanraoista tuulevan talviviiman. Suomesta tuomilleni talvitamineille on siis ollut tarvetta tällä viikolla. Yliopistolle saapuessani kyseli ovivartija minulta, mistä oikein mahdan olla kotoisin. Kertoessani tulevani Suomesta naurahti hän ja sanoi, että ilmankos olen niin hyvin varustautunut. T’as pas la tête parisienne! (Et ihan pariisilaiselta näyttänytkään!) En kyllä voi ymmärtää, kuinka paikalliset lenkkeilevät ja polkevat tässä säässä ilman pipoa tai hanskoja ja joskus jopa sortseissa!


Aloitin maanantaina uuden klinikkaharjoittelun Tenon sairaalassa sisätautien geriatrisella osastolla. Tenon sairaala sijaitsee aivan hautausmaa Père Lachaisen kupeessa ja on paljon pienempi kuin edellinen Pitiè-Salpêtrièren sairaala, joka olikin aivan valtava. Koulumatkani kesto ei juurikaan muuttunut, mutta uuden työmatkan maisemat tuovat mukavaa vaihtelua aamuihin. Lisäksi matkalleni osuu tiistaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin suuri monen korttelin mittainen vihannes- ja hedelmätori, josta saan napattua mukaan tuoretta evästä päivän askereisiin ja aktiviteetteihin.

Näiden taateli-energiapalleroiden voimalla olen jaksanut tiukimmatkin genetiikan iltapäiväluennot! Nämä ovat mitä helpoimmat valmistaa, eikä mitään koneita tai vempaimia vaadita! Resepti löytyy postauksen lopusta.


Jo ensimmäisenä klinikkapäivänä minut otettiin tiimiin hymysuin vastaan ja pääsin viidennen vuoden opiskelijan kanssa tutkimaan ensimmäisen potilaani. (Itse asiassa tuo samainen opiskelija oli pari vuotta sitten käynyt perheineen vaeltamassa Kuusamon Karhun kierroksen ja olin suuresti ihastunut Suomeen.) Osastolla on lisäkseni vain viidennen ja kuudennen vuoden opiskelijoita, joiden tieto- ja osaamispankki on valtavasti paljon suurempi kuin omani. Enhän itse ole vielä sisätautien kurssiakaan käynyt. Mutta kuinka hyvin he ovat ottaneet minut mukaan neuvoen ja selittäen eri tilanteista ja potilastapauksista. Aina jos en jotain ymmärrä tai osaa, voin kysyä keltä tahansa heistä neuvoa. Se on todella tärkeää itselleni henkisesti. Olen jo ensimmäisen viikon aikana ehtinyt oppia valtavasti kun osastopäiviin vielä lisätään ylilääkärin pitämä opetus meille opiskelijoille sekä potilaskertomusharjoitus toisen lääkärin opastuksella.



Myös muut kurssit alkoivat tällä viikolla. Sisätautien harjoittelun lisäksi käyn tällä hetkellä genetiikan, akuuttilääketieteen, hepato-gastrologian, pneumologian ja kardiologian kursseja. Opinnot alkoivat kyllä heti alkuun täysillä, eikä paljonkaan alkulämmittelyjä otettu. Mutta todella suureksi onnekseni ja helpotuksekseni sain tällä viikolla kaikki viime syksyn tenttien tulokset ja pääsin kaikista tenteistäni läpi! Siitä jos jostain olen saanut voimia tälle viikolle. Tästä on hyvä lähteä ponnistamaan kohti uusia haasteita ja uutta kevättä.


Itse asiassa jo tänä iltana ponnistan itseni yöbussin kyytiin ja suuntaan kohti Alpe d’Huezia Pariisin lääketieteen tiedekunnan hiihtoreissun mukana. Mukaan lähtee kaksi Erasmus-ystävääni sekä pari sataa muuta lääketieteen opiskelijaa. Onneksi lunta on pyryttänyt vuorilla viime viikkojen aikana oikein kunnolla, joten lumitilanteen pitäisi olla kunnossa. Säätiedotus lupaa ensi viikolle aurinkoista, joten saa nähdä jos pandarajat orastaisivat viikon kuluttua. Omilla rusketustaipumuksillani se taitaa tosin jäädä haaveksi, mutta hyvää meininkiä on taatusti luvassa tapahtuman Facebook-ryhmän pommittaessa minua jatkuvasti toinen toistaan innostuneempien ranskalaisopiskelijoiden päivityksillä.

Bon wee-end à tous!


Taateli-energiapallerot

-1 dl kaurahiutaleita tai kaurajauhoja
-1 dl mantelijauhoja
-1 dl pehmeitä taateleita
-1-2 rkl kaakaojauhetta
-1 tl kanelia
-1/2 tl kurkumaa
-1 tl inkivääriä
-1 rkl vaahterasiirappia
-2 rkl sulatettua kookosöljyä
-2 rkl chia-siemeniä
-1 rkl pellavansiemenrouhetta (puolukkajauheella)

Muussaa taatelit haarukalla. Lisää kaikki muut ainekset, sekoita tasaiseksi ja pyörittele haluamasi kokoisiksi palloiksi (itse tein 10). Pyörittele halutessasi kookoshiutaleissa tai kanelissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti