Blogiarkisto

lauantai 6. kesäkuuta 2015

Raparperien aikaa

Olen ilokseni saanut tänäkin kesänä kerätä sylikaupalla raparperia takapihamme raparperimaalta. Olen etsinyt ja kehittänyt erilaisia reseptejä niiden hyödyntämiseen ja ajattelin nyt jakaa teille niistä kaksi. Ensimmäinen on raparperi-jugurtti-keikautuskakku, jonka reseptin löysin eräästä lempiblogistani Green Kitchen Stories:sta. Ihastuin siihen niin, että tein kakkua kahdesti saman viikon aikana. Kakkussa on ihana tasapaino raparperin happamuuden, hunajan makeuden ja jugurtin pehmeyden välillä. Ihanan makunsa ja koostumuksensa lisäksi se on esteettisesti kaunis raparperien muodostaessa päälle kauniit kehät. Kun raparperit vielä järjestää värien mukaan asetellen punaiset varret reunoille ja keltaisemmat keskiosiin, tulee lopputuloksesta kesäjuhlien kruunaus. Kakku sopiikin niin kesäjuhliin viemisiksi, arki-iltojen piristykseksi kuin lomapäivän iloksikin. Kakku on aivan ihanaa niin sellaisenaan mutusteltuna kuin vaniljakastikkeen tai -jäätelönkin kera.


Raparperi-jugurtti-keikautuskakku

-4-5 raparperin vartta
-4 rkl hunajaa
-1,5 cm tuoretta inkivääriä raastettuna
-1,5-2 dl vettä
-vaniljatangon siemenet

-5dl/200g mantelijauhoja
-1,25dl/75g tattarijauhoja
-1 tl leivinjauhetta
-2-3 rkl unikonsiemeniä
-1/2 tl suolaa
-100g voita
-1,25 dl hunajaa tai vaahterasiirappia
-2 luomusitruunan raastettu kuori
-3 kananmunaa, eroteltuna
-2,5 dl turkkilaista tai kreikkalaista jugurttia

Lämmitä uuni 180C. Leikkaa raparperit kaltevasti n 5 cm paloiksi, jolloin saat niihin vinot päät. Laita raparperit, hunaja, inkivääri, vanilja ja vesi kattilaan ja lämmitä miedolla lämmöllä. Keitä 7-8 minuuttia välillä sekoittaen kunnes raparperit ovat hieman pehmenneet, mutta pysyvät kuitenkin vielä hyvin koossa. Nosta raparperit kattilasta jäähtymään ja säästä siirappi myöhempää kakun koristelua varten.

Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Sekoita voi, hunaja/vaahterasiirappi ja sitruuna sähkövatkoimella kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää keltuaiset ja jatka vatkaamista vielä n minuutti. Lisää kuivat aineet voiseokseen ja sekoita hyvin.

Sekoita valkuaiset kulhossa kovaksi vaahdoksi. Kääntele varovasti jugurtti ja valkuaisvaahto kakkutaikinan joukkoon.

Levitä leivinpaperi kakkuvuokaan (halkaisija 22cm). Asettele raparperipalat vuoan pohjalle ja kaada kakkutaikina varovasti päälle. Paista kakkua uunissa 45-60 minuuttia kunnes kauniin ruskea päältä. Anna kakun jäähtyä hyvin ennen keikauttamista tarjoiluastialle. Voit halutessasi vielä viimeistellä kakun raparperisiirapilla. 


Tässä toinen ihana uutuus keittiössämme. Loistava virkistys kuumiin kesäpäiviin raparperin ja sitruunan kirpeyden ja inkiväärin antaman potkun myötä.


Raparperi-inkiväärimehu

-1,5 l raparperia pieniksi paloiksi leikattuna
-7,5 cm tuoretta inkivääriä siivuiksi leikattuna
-2-3 dl sokeria
-1 vaniljatangon siemenet
-1-1,5 l vettä
-sitruunaa
-20 mintun lehteä

Laita kaikki ainekset kattilaan ja kiehauta. Anna porista miedolla lämmöllä 20-25 minuuttia välillä sekoitellen. Siivilöi mehu ja pullota. Laimenna mehua 1:4. Saat ihanan limonadin laimentamalla mehun hiilihapollisella vedellä. Mehu säilyy ilmatiiviissä astiassa jääkaapissa viikon.

Raparperimehun heleä väri sopii loistavasti vohvelikestien kattaukseen

-Julia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti